Veterinäruppror mot italienska travkuskar

Veterinäruppror mot italienska travkuskar

Italienska travkuskar har setts driva på sina hästar så hårt att de har utsatts för djurplågeri. Det skriver veterinären Anne Haglund i ett öppet brev i tidningen Travronden. Hon föreslår att de förbjuds att köra på svenska banor.

”Vi har den senaste tiden blivit uppmärksammade på flera italienska kuskars våldsamma drivningar, faktiskt ren hästmisshandel”, skriver hon och hänvisar till mediebilder från italienska lopp som kan ses på youtube, som visar på hård drivning trots att det italienska travförbundet skrivit under UET:s gemensamma regler för drivning.

Anne Haglund föreslår att Svenska Travsportförbundet förbjuder tränare och kuskar med licens under italienska förbundet att anmäla och köra lopp i Sverige, till de följer de internationella överenskommelserna i de italienska loppen. Tillsynen kan ske genom att svenska domare granskar italiensk löpkörning halvårsvis.

I ett pressmeddelande från den 7 maj meddelas att den italienska kusken Alessandro Gocciadoro och ytterligare tre personer stängs av från Halmstadstravet under 2019. Övriga är Pietro Gubellini, GennaroRiccio och Gaëtano Di Nardo. Bakgrunden uppges vara omdömeslös drivning i elitloppet Gran Premio della Lotteria i Neapel den 1 maj.

Varbergsveterinären Marjaana Alaviuhkola är ny som ordförande i UET (European Trotting Union). Enligt Travronden kom hennes första möte att handla om de italienska kuskarnas drivning av hästar. Utan att försvara dessa förklarar hon att de italienska reglera är utformade så att böter utgår först vid andra drivningsförseelsen. Samtidigt säger hon att de italienska representanterna själva tar avstånd från det som hänt och att de är beredda att skärpa sitt reglemente, och vill ha hjälp med det.

”Men man måste ha respekt för att varje land har sin kultur och att en ändring inte görs i en handvändning… Vi måste jobba med värderingar, upplysning och utbildning”, säger hon till tidningen.

Enligt Dagens Nyheter väntar en ”italiensk show på Gävletravet” den 18 maj, dit Alessandro Gocciadoro väntas och beskrivs av tidningen som ”nyckelkusk”.

Källor: Travronden, DN