Elanco köper Bayers djurvårdsenhet för 7,6 miljarder dollar

Elanco köper Bayers djurvårdsenhet för 7,6 miljarder dollar

Amerikanska Elanco Animal Health köper tyska kemi- och läkemedelskoncernen Bayers djurhälsovårdsenhet. Affären värderas till 7,6 miljarder dollar, ungefär motsvarande drygt 74 miljarder svenska kronor. Det skriver Bloomberg News.

Köpet väntas slutföras i mitten av 2020 och Elanco växer därmed till ett av världens största veterinärmedicinbolag. Elanco knoppades av från amerikanska läkemedelsbolaget Eli Lilly förra året.

Bland intressenterna för Bayer-enheten har flera riskkapitalbolag och investmentfirmor omnämnts i finanspress. Bland dessa har Blackstone, KKR och svenska Investor-anknutna EQT funnits. Förvärvstakten i sektorn har på senare tid ökat med stigande efterfrågan på veterinärtjänster i Europa, och EQT äger sedan 2014 Independent Vetcare Limited, som i dag är den största aktören på den brittiska marknaden.

Världens största bolag i sektorn är Zoetis, en avknoppning från Pfizer.

Källor: Bloomberg och ATL Foto: Olena Galenko Mostphotos