SVF fördömer återigen handeln med smuggelhundar

SVF fördömer återigen handeln med smuggelhundar

Efter SVT:s sändningar av dokumentären ”Älskade smuggelhundar” i två delar går SVF återigen ut och fördömer denna grymma och djupt omoraliska verksamhet.

Utöver att utsätta hundar för ett omfattande lidande vid uppfödning och transport till Sverige och andra länder, så innebär hundsmugglingen att smittsamma sjukdomar som både kan drabba andra hundar och människor riskerar att komma in i landet – sjukdomar som vi antingen är förskonade ifrån, däribland rabies, eller sådana som tack vare ett gott smittskyddsarbete är mycket sällsynta här, skriver förbundet i ett uttalande.

Sveriges Veterinärförbund ser mycket positivt på att frågan uppmärksammas, och hoppas att detta ska resultera i en ökad medvetenhet hos blivande valpköpare. Förbundet beklagar djupt de fall där veterinärer i Sverige eller andra länder medverkar till denna hantering och uppmanar alla som arbetar med djursjukvård att vara uppmärksamma på och rapportera fall av hundsmuggling.

Vid frågor, kontakta kansli@svf.se