Djuren lider i brandhärjade Australien

Djuren lider i brandhärjade Australien

Desperation och uppgivenhet. Det är vad ett debattinlägg från veterinären Gundi Rhoades, i staden Inverell i brandhärjade delstaten New South Wales i Australien, andas och som publicerades för några dagar sedan i dagstidningen The Sydney Morning Herald.

I debattinlägget skriver Gundi Rhoades att hennes arbete har förändrats otroligt mycket de senaste åren. Hon anser att det beror på klimatförändringarna och att insatser för att minska användningen av fossila bränslen är akut. Tjurarna har blivit infertila, stona blir inte dräktiga och griskultingar och lamm spontanaborteras. Det finns knappt någon boskap kvar skriver hon och undrar hur hon ska kunna försörja sig på sin halverade verksamhet. Och vem vill köpa ett hus här längre? undrar hon retoriskt.

–I 22 år har jag varit veterinär i denna en gång så blomstrande stad och nu ser jag hur klimatförändringarna accelererat extrem hetta, torka och buskbränder. Det har blivit helvetet på jorden. Vi ser extrema väderfenomen hela tiden. Häromdagen regnade det ungefär åtta centimeter på 20 minuter. Dessa skyfall är som regnbomber och förstör markerna för jordbrukarna, lika mycket som den extrema torkan. Bönder tvingas avliva eller sälja sin boskap för det finns inget bete längre och torkans inverkan på vilda djur är förödande att se.

–Allmänheten kommer med ​​uttorkade koalor, ekorrar, pungråttor, kakaduor och känguruer varje dag. Koalorna berör mig mest. Att se dessa underbara, ikoniska djur dö av törst är outhärdligt, skriver Gundi Rhoades.

–Vi ser klimatförändringarna varje dag och som veterinär blir jag mer och mer bedrövad, inte bara om sakernas tillstånd i min stad, utan i hela världen.

Källa: The Sydney Morning Herald
Foto: Karl Hofman/Shutterstock