”Djursjukvården borde ta fram riktpriser”

”Djursjukvården borde ta fram riktpriser”

I en artikel i DN säger Leif Nordqvist, utredare på Konkurrensverket, att djursjukvårdsbranschen själv borde agera när priserna stiger.

”Branschen borde kunna ta fram riktpriser och specificera vad standardbehandlingar och återkommande skador kostar, precis som man kan vid behandling av människor”, säger han till Dagens Nyheter i en stor artikel om stigande priserna och stora prisskillnader inom djursjukvården.

I artikeln kritiseras Evidensia djursjukhus i Malmö för att ta ut ett betydligt högre pris för en korsbandsoperation än en mindre klinik i Varberg. Företrädare för Evidensia bemöter kritiken med att snittpriser är högre eftersom koncernen driver högspecialiserade djursjukhus dit många patienter remitteras.

Leif Nordqvist riktar även kritik mot försäkringsbranschen, som han menar inte har gjort mycket för att pressa ned priserna, utan parerat uppgången genom att höja premier och försämra villkoren för sina kunder.

Både han själv och Hans Rosenberg, pressansvarig för Svenska Kennelklubben, anser dock att en del av förklaringen till de stigande snittpriserna i branschen beror på kunderna själva, där många kräver och får allt mer specialiserad vård för sina djur och vill lägga mer pengar på att få behålla husdjuren, i där tidigare kanske hade valt avlivning.

Djurägare uppmanas också att själva göra en prisundersökning innan de väljer veterinärklinik.

Källa: DN