24 varningstecken som indikerar smärta hos den ridna hästen

24 varningstecken som indikerar smärta hos den ridna hästen

Veterinären och forskaren Sue Dyson, en av världens främsta experter på hälta hos hästar, har lett en studie under fyra års tid där över 400 hästar har observerats. Studien visar att om hästen uppvisar åtta eller fler av 24 kartlagda beteenden vid ridning – då är det en stark indikation på fysisk smärta.

– Det finns en kultur inom hästindustrin som säger att det är normalt att hästen är sur eller ovillig, snarare än att vi reflekterar över att det kan vara tecken på att den har ont, säger Sue Dyson på Hippsons sajt.

Sue Dyson och hennes kollegor har tagit fram ett etogram över varningstecken, och en webbaserad kurs om hur man upptäcker smärta och agerar då hästen har ont, vars målgrupp är professionella aktörer som exempelvis veterinärer och hovslagare.

Forskarna såg i studien tydliga beteendeskillnader mellan halta och icke-halta hästar som reds. Sue förklarar att hästen kommunicerar med oss människor genom sina beteenden. Då är det extremt viktigt för hästvälfärden att vi verkligen lyssnar.

Följ länken nedan för att få inblick i vilken typ av tecken det handlar om: svischande svansar, öppen mun, huvud på sned, knipande svans, bockningar och sparkar, bakåtroterade öron och så vidare.

Länk till Hippson-tv.

Källa: Hippson.se