Hittills inga positiva Covid-19-test på hundar och katter

Hittills inga positiva Covid-19-test på hundar och katter

Amerikanska Idexx Laboratories, som säljer utrustning och programvara inom veterinär diagnostik, har hittills inte funnit några positiva testresultat på sällskapsdjur när det gäller den coronavirus-stam som orsakar Covid-19 hos människor. Det framgår av ett pressmeddelande från Idexx.

Företaget har analyserat tusentals hund- och kattprover för att validera ett nytt veterinärtestsystem för Covid-19-viruset. Proverna som användes för test och validering kom från prover som skickats till Idexx Reference Laboratories för PCR-testning. Idexx Reference Laboratories är ett globalt nätverk med mer än 80 laboratorier inom djursjukvård.

Fyndet överensstämmer med den nuvarande hållningen bland experter att Covid-19 primärt överförs från person till person, och det stöder rekommendationen att inte testa husdjur för Covid-19. För hundar eller katter med respiratoriska symtom är rekommendationen att testa för vanligare luftvägssjukdomar.

Uppdaterad information om sjukdomen Covid-19 och risken för överföring av viruset till djur finns bland annat på American Veterinary Medical Association eller World Organization for Animal Health Covid-19.

Källa: Idexx Laboratories Inc