Många skaffar ett nytt husdjur i år

Många skaffar ett nytt husdjur i år

Sommar – och fortsatta karantäntider på grund av covid-19 – innebär för många lite extra tid hemma. Då är det inte ovanligt att planerna på att skaffa en ny, fyrbent familjemedlem blir starkare och faktiskt blir verklighet. I en ny undersökning från Arken Zoo, svarar 28 365 djurägare på frågor om sina nuvarande och framtida djur. Där berättar 22 procent att de har eller ska skaffa ett nytt husdjur i år. Av dessa har 12 procent redan gjort det och 10 procent ska.

Det djur som flest personer tänker skaffa i år är en hund. 31 procent av de som tänkt skaffa ett nytt husdjur väljer en tik medan 28 procent väljer hanhund. Därefter kommer honkatt på 12 procent, hankatt på 12 procent och smådjur på 2 procent. Några fåtal planerar även att skaffa fågel, fisk eller övriga husdjur.

Den främsta anledningen till att så många har eller ska skaffa ett nytt husdjur är för att göra de andra djuren sällskap, enligt 26 procent i undersökningen. Andra anledningar är för att själv få sällskap (15 procent), för att ett tidigare husdjur gått bort (12,5 procent), eller för att det finns mer tid över än tidigare (12 procent). En del väljer även att utöka familjen för tävling/jakt/aktivitet eller arbete (12 procent), medan andra svarar att det är för att barnen eller någon annan familjemedlem vill det (6 procent).

Källa och foto: Arken Zoo