Djurskyddskontroller i pandemins tid

Djurskyddskontroller i pandemins tid

Hur säkerställer länsstyrelserna att en god djurhälsa hålls mitt i en rådande pandemi? ATL har kartlagt hur myndigheten arbetar för att utföra sina djurskyddskontroller på ett smittsäkert sätt.

Folkhälsomyndigheternas rekommendationer om att undvika kontakt med personer över 70+ har gjort att normalkontroller hos djurhållare som är i riskgrupp skjuts fram. Så några besök hos lantbrukare som är 70+ blir det inte i dagsläget. Men i övrigt rullar det på som vanligt på landets länsstyrelser.

Trots restriktionerna är svaret från alla länsstyrelser i landet tydligt: om läget är akut genomförs kontrollerna ändå.

På en del håll undviker man i största möjliga mån att utföra kontroller i inomhusmiljöer, ett exempel på det är länsstyrelsen i Örebro som i stället förklarar att man fokuserar på kontroller i mer ventilerade stallar för tillfället.

Något som skiljer länsstyrelserna åt är huruvida man kan utföra kontrollerna på distans med hjälp av bilder och videosamtal. I Skåne använder man sig av den lösningen:

”Skillnaden är att vi prioriterar fler anmälningsärenden som så kallade granskningsärenden i stället för fysisk kontroll. Det innebär att vi genomför kontroll genom samtal med djurhållaren via telefon eller till exempel Facetime och begär in bilder, veterinärintyg eller andra handlingar som styrker det djurhållaren säger”.

Länsstyrelsen i Kalmar svarar däremot att de inte låter djurhållaren visa sina djur och genomföra en egenkontroll genom videosamtal.

Inte heller i Västernorrland använder man sig av så kallade egenkontroller. Lantbrukarnas eventuella egenkontrollprogram kan inte ersätta länsstyrelsens djurskyddskontroll, anser man där.

LRF säger sig vara nöjda med upplägget och säger:

– Vi skickade rekommendationer till Jordbruksverket om vad man särskilt bör tänka på när det gäller djurskyddskontroller i samband med corona. Hittills har vi inte fått några signaler på att det varit problematiskt på något sätt, säger Erika Brendov, LRF:s expert i djurskyddsfrågor, i ATL-artikeln.

Källa: ATL Foto: Cilla, Mostphotos