Debatt: ”Stäng minkfarmerna även i Sverige”

Debatt: ”Stäng minkfarmerna även i Sverige”

Sverige bör följa efter andra länder och stänga minkfarmerna. Det skriver 120 veterinärer, etologer och andra akademiker i en debattartikel i DN. Bland undertecknarna finns professor emeritus Bo Algers, Helena Röcklinsberg, docent i djuretik samt Lina Gustafsson som skrivit boken ”Rapport från ett slakteri”.

I Nederländerna har politikerna fattat beslut om att stänga hela minkindustrin inom ett halvår. Detta sedan coronaviruset börjat spridas där. Beslutet om stängning beskrivs som historiskt av artikelförfattarna.

” I Sverige föds fortfarande en halv miljon minkar upp årligen i små gallerburar, i en industri som länge ifrågasatts av djurskyddsskäl. Det nederländska beslutet är ett välkommet steg som gärna får inspirera svenska politiker”, skriver de.

Sars-CoV-2 har upptäckts på minkfarmer i Nederländerna, Danmark, USA och Spanien. Minkarna tros ha smittat människor, vilket har väckt ror för att farmerna i framtiden kan bli reservoarer för virus.

I Sverige uppges det finnas mellan 40 och 50 minkfarmer, där omkring 500 000 djur föds upp i bur, vilket leder till lidande och beteendestörningar. Artikelförfattarna anser att det finns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att burhållningen inte tar hänsyn till djurens djupt rotade beteenden och behov, och att djurhållningen strider mot djurskyddslagen.

Avslutningsvis uppmanar artikelförfattarna svenska politiker att stå upp för djurskyddslagen och förbjuda minkuppfödning i bur.

Bilden föreställer Bo Algers, professor emeritus i husdjurshygien. Foto: Göran Ekeberg.

Källa: Dagens Nyheter