Sveland förlänger samarbetet med VOOV

Sveland förlänger samarbetet med VOOV

Sedan två år tillbaka har Sveland Djurförsäkringar ett samarbete med den ideella organisationen VOOV som hjälper våldsutsatta att ta sig till skyddat boende genom att ta hand om deras husdjur. Nu förlängs samarbetet mellan Sveland och VOOV ytterligare minst tre år.

Många skyddade boenden i Sverige tillåter inte husdjur, vilket leder till att många våldsutsatta människor stannar kvar i en skadlig relation för att skydda sina djur. VOOV:s (Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta) arbete går därför ut på att erbjuda en trygg plats för djur på tillfälliga jourhem för att underlätta för våldsutsatta människor att ta sig till skyddade boenden.

Organisationens arbete räddar både djur- och människoliv. Studier visar nämligen att våld i nära relationer och våld mot djur ofta hänger ihop. Djur används som påtryckning för att kontrollera eller straffa partnern och eventuella barn. De djur som lämnas kvar riskerar att misshandlas eller dödas av den våldsamma partnern.

VOOV placerar allt från hundar och katter till smådjur som kaniner och burfåglar på jourhem. Ett kontrakt skrivs på förhand, vanligtvis bor djuret där i några månader innan det lämnas tillbaka den våldsutsatta personen.

Sedan 2018 har Sveland Djurförsäkringar varit VOOV:s huvudsponsor. Varje år bidrar Sveland med gratis försäkringar för de djur som placeras via organisationen samt med ytterligare 50 000 kronor för veterinärvårdskostnader som inte kan ersättas med hjälp av försäkringen. Nu har Sveland och VOOV beslutat att fortsätta sitt samarbete och förlänga avtalet i minst tre år framåt.

– Vi på Sveland vet vilken stor betydelse djur har i många människors liv och vi vill därför ta socialt ansvar för att på olika sätt bidra till ett hållbart djurägande och ökat välmående hos djuren. Genom att stötta VOOV:s verksamhet kan vi göra skillnad direkt för våldsutsatta personer och deras djur, men även hjälpa till att lyfta dessa viktiga frågor i ett större samhällsperspektiv, säger Christine Ehrlander, hållbarhetschef på Sveland Djurförsäkringar.

VOOV har märkt av en ökning av problemet med våld i nära relationer de senaste åren. Antalet placeringsförfrågningar som görs till organisationen har blivit allt fler. Bidraget från Sveland betyder därför mycket för VOOV:s verksamhet.

– Sveland är en väldigt viktig samarbetspartner för oss. Försäkringar är en stor fråga vid placering av djur och samarbetet med Sveland underlättar vårt arbete i den verksamheten, säger Patrik Ernby, ordförande i VOOV:s riksförbund.

Källa: Sveland
Foto: Shutterstock