Landsbygdsministern öppen för kameraövervakning i slakterier

Landsbygdsministern öppen för kameraövervakning i slakterier

Landsbygdsministern är öppen för att införa kameraövervakning på svenska slakterier.
– Vi behöver säkerställa att vi har de mest effektiva verktygen för att se till att lagstiftningen hålls och jag utesluter inte kameraövervakning som en del i det, sa Jennie Nilsson (S) i riksdagen igår, där hon även lovade att inom kort återkomma med besked i minkfrågan, efter frågor från riksdagsledamot Rebecka Le Moine (MP).

Händelserna blev kända ”tack vare att en ideell organisation hade placerat en kamera på slakteriet, något som idag är straffbart, men som borde vara lagkrav”, sa Rebecka Le Moine. Hur tänker landsbygdsministern gå vidare för att garantera en total insyn av samhället på slakterierna?

– Jag var också djupt upprörd och skakad över de bilder som vi kunde ta del av i medierna. Vi har ett starkt djurskydd i Sverige och vi ska ha ett starkt djurskydd i Sverige. Vi jobbar kontinuerligt med att hela tiden stärka det. Vi fick en ny djurskyddslag på plats 2019 och tog förra året emot en utredning som visar hur vi kan införa hårdare sanktioner för brott mot djur. Men det räcker inte. Vi behöver hela tiden säkerställa att vi har de mest effektiva verktygen för att se till att lagstiftningen också hålls. Jag utesluter inte att kameraövervakning kan vara en del i det. Vi får titta vidare på det, både tillsammans med branschen, som jag noterade glädjande igår att Krav sa att de var beredda att själva ta initiativ att göra det här på sina gårdar, vilket jag tror kanske är det absolut snabbaste sättet, om branschen kan hitta en samsyn kring det här så går det fortare än lagstiftning, så vi jobbar parallellt, svarade Jennie Nilsson.

Källa: Tidningen Djurskyddet Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet