Katter avlivas på grund av bristande försäkring

Katter avlivas på grund av bristande försäkring

Kattägarnas vilja att låta behandla sin sjuka eller skadade katt beror på hög grad på om den är försäkrad eller inte. Det förekommer att oförsäkrade katter avlivas för att ägarna tycker det blir för dyrt att behandla. Det visar en ny undersökning från SVF i samarbete med Agria.

– Katterna har gjort en statusresa de senaste årtionden och numera är de flesta överens om att katter förtjänar omvårdnad och veterinärvård om dom blir sjuka. Men det finns fortfarande många oförsäkrade katter och uppenbarligen är det viktigt för deras välfärd att de har försäkring när olyckan är framme, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Enkätundersökningen som skickades ut till svenska veterinärer visade tydligt att försäkring eller inte försäkring gör skillnad för katter när ett besök hos veterinären är nödvändigt.

  • 89 procent av de tillfrågade veterinärerna i undersökningen upplever att kattägarnas vilja att behandla katten för skada/sjukdom påverkas av om katten är försäkrad eller oförsäkrad.
  • Hela 97 procent av veterinärerna i undersökningen har dessutom någon gång varit med om att en oförsäkrad katt avlivas för att ägarna tycker att behandlingen hos veterinären blir för kostsam. 19 procent av veterinärerna uppger att detta enligt deras erfarenhet händer ofta.

Jämför man med försäkringsgraden bland hundarna är det fortfarande stor skillnad – även om katterna sakta närmar sig. Ungefär hälften av katterna är i dag försäkrade, medan hundarna har en försäkringsgrad på mer än 80 procent.

Undersökningen skickades ut till medlemmarna i Sveriges Veterinärförbund och besvarades av 100 veterinärer.

Källa: Agria