Allvarligt virusutbrott har även nått Sverige

Allvarligt virusutbrott har även nått Sverige

Ett allvarligt utbrott av viruset EHV-1 (ekvint herpesvirus typ 1) i Valencia har gjort att FEI ställer in alla internationella ridtävlingar i Europa. Viruset har även påträffats i Sverige.

EHV-1 orsakar feber och/eller nervsjukdom och upptäcktes i februari under den internationella hopptouren i Valencia. Sex hästar har dött och ett flertal har upptäckts varit smittade.

Viruset, som har kallats abortvirus eftersom det kan framkalla kastning, spred sig snabbt på tävlingsområdet. Flera hundra hästar har hunnit lämna platsen, men internationella ridsportförbundet uppger att fortfarande finns cirka 150 hästar kvar och hålls för närvarande i karantän.

Tidningen Ridsport rapporterar att smittan nu även finns i Sverige. Tidningen har intervjuat Gittan Gröndahl, t f statsveterinär på SVA, som uppger att prover från hästar med koppling till tävlingarna i Valencia visar på förekomst av viruset.

SVA bedömer därför att det finns ökad risk att viruset ska spridas även i Sverige, och uppmanar därför till ökat fokus på smittskydd.

Internationella ridsportförbundet ställer med omedelbar verkan in alla tävlingar i tio europeiska länder. Tävlingsförbudet gäller till och med den 28 mars.

Källa: SVA, Tidningen Ridsport, SVT
Foto: Stefan Holm/Mostphotos