Agria vill styra över fler kunder till digitala tjänsten

Agria vill styra över fler kunder till digitala tjänsten

Enligt statistik från Agria är de största veterinärvårdskonsumenterna valpar, äldre hundar, storstadshundar och hundraser med hälsoproblem. Totalt ökade antalet veterinärvårdsbesök för hundar med mer än 12 procent under förra året. Fler djurägare borde börja med att använda den digitala tjänsten, skriver Agria.


– Antalet veterinärvårdsbesök ökade under förra året. Fyra grupper har ett större behov av vård. Många skulle vinna på att söka sig till digital veterinärvårdsrådgivning för en första bedömning, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

Fler djurägare skulle kunna använda sig av djurens sjukvårdsupplysning istället för att åka direkt till en fysisk klinik, menar han. Det sparar både tid och pengar.

De fyra grupper som konsumerar mer vård än andra hundar är:

Valpar. Redan under första levnadsåret besöker var tredje valp veterinären. De vanligaste diagnoserna är enklare åkommor som hälta, kräkningar och diarré, men också öroninflammation och problem med mjölktänderna. Den här typen av åkommor kan oftast få hjälp via digital veterinärvårdsrådgivning.

Äldre hundar. Hela 85 procent av de tioåriga hundarna drabbas av nedsatt hälsa och sjukdomar i den grad att de behöver söka veterinärvård.

Hundar i större städer. Närheten till djursjukvården avgör hur ofta hunden får vård. Storstadsbor bokar in allra flest veterinärvårdsbesök, medan djur i Norrland och mellanstora städer som bor längre från en veterinärvårdsklinik eller ambulerande veterinär mer sällan tar hjälp för att vårda sitt djur vid sjukdom eller skada. Här finns möjlighet för fler djurägare med använda sig av digital veterinärvårdrådgivning som en första bedömning, enligt Agria.

Hundraser med återkommande hälsoproblem. Vissa hundraser är mer drabbade av rasspecifika hälsoproblem. Det handlar om exempelvis irländsk varghund, grand danois, rottweiler, fransk bulldogg och andra plattnosade hundraser.

Källa: Agria