Bara hälften av unga katter är kastrerade

Bara hälften av unga katter är kastrerade

Trots att kattägare är skyldiga att förhindra att katter som rör sig fritt förökar sig, är bara hälften av alla unga katter kastrerade. Det visar en Novus-undersökning som Agria Djurförsäkring låtit göra.

Det finns uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter i Sverige. För att förhindra oönskade parningar infördes förra sommaren en regel som säger att alla kattägare är skyldiga att kastrera eller på annat sätt förhindra att katten förökar sig om den rör sig fritt utomhus, vilket de flesta svenska katter gör. Trots det är bara hälften av alla katter mellan 0 och 1 år kastrerade, visar en Novus-undersökning som Agria Djurförsäkring låtit göra.

–I Sverige har vi en rekommendation om att lägsta lämpliga ålder att kastrera eller sterilisera en katt är fyra månader. Det är viktigt att kattägare tar ansvar över att förhindra oönskade parningar redan i kattens unga år, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

I äldre åldersgrupper ökar andelen katter som har genomgått en kastration eller sterilisering. I åldersgruppen 2-5 år är det 90 procent av katterna och i gruppen över 6 år är det 95 procent som har genomgått en operation för att förhindra oönskad parning som kan leda till allt fler hemlösa katter.

Antalet hemlösa katter som anges ovan är ett estimerat antal baserat på svaren i undersökningen. Den genomfördes av Novus på uppdrag av Agria Djurförsäkring och Svenska Kennelklubben och är den femte studien under en tjugofem års period. Totalt gjordes 9 310 webbintervjuer, av dessa var 1 895 kattägare.

Källa: Agria