Raskatter besöker veterinären oftare än huskatter

Raskatter besöker veterinären oftare än huskatter

Med över en halv miljon katter i skadestatistiken har Agria Djurförsäkring kartlagt de vanligaste orsakerna till veterinärbesök i 18 hälsoprofiler för huskatter och raskatter. En slutsats är att raskatter oftare besöker veterinären än huskatter, men i båda grupperna är det hanarna som står för flest besök.

–Tack vare vår unika skadestatistik kan vi bidra till friskare katter och sund avel. Hälsoprofilerna visar tydligt de vanligaste orsakerna till katternas veterinärbesök. De speglar också skador som den enskilda kattägaren i viss mån kan påverka, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

Huskatterna lever många gånger ett tuffare liv och är överlag mer utsatta för yttre skador som till exempel sår, varbölder eller risken att bli påkörda jämfört med raskatterna. Det är dubbelt så hög risk att en huskatt blir påkörd jämfört med en raskatt.

De vanligaste orsakerna till veterinärbesök hos alla katter är just skador som orsakats av yttre trauma, besvär i mage och tarm samt i urinvägarna men också problem med rörelseapparaten. Men många katter drabbas också av sjukdomar som är mer förekommande inom den aktuella rasen, här nedan lyfter vi fram vanliga åkommor hos blandraskatter och de mest populära raskatterna.

 1. Blandraskatter
  Hos blandraskatterna är det extra vanligt med skador som orsakats av yttre orsaker, som till exempel sår- och hudskador som i sin tur kan ge varbölder, frakturer och orm- eller insektsbett. Skadan kan komma ifrån kattslagsmål eller om katten har blivit påkörd.
 2. Ragdoll
  Sveriges vanligaste raskatt besöker veterinären mer sällan än andra raskatter. Men när det är dags för besök handlar det oftast om problem med mage- och tarm samt urinvägar. Exempel på det kan vara kräkningar och diarré, avmagring, sjukdomar i urinvägar och urinstenar. Störningar i rörelseapparaten som är ett vanligt symtom bland katter, drabbas den däremot mer sällan av.
 3. Norsk skogkatt
  Den norska skogkattens veterinärbesök sticker inte ut i någon större omfattning, men när den behöver vård beror det ofta på sjukdomar i urinorganen eller urinstenar. De drabbas också oftare av problem med levern och sköldkörtelhormon än andra raskatter.
 4. Maine coon
  Rasen besöker veterinären något oftare än övriga raskatter. Den drabbas oftare än andra raskatter av inflammationer och tumörer i munhåla och svalg, samt öroninflammationer. Andra vanliga besvär är relaterat till rörelseapparaten med sjukdomar i knä, höft, lår och bäcken.
 5. Sibirisk katt
  Besöker veterinären i ungefär samma utsträckning som andra katter. Utöver de vanliga kattdiagnoserna som tidigare nämnts är det vanligt att de i större utsträckning äter något olämpligt som fastnat i tarm och måste opereras bort samt feber. Det är också vanligare med besvär i rörelseapparaten där hasen ställer till problem dubbelt så ofta som för andra raskatter. Här kan även den som äger en neva masquerade vara extra uppmärksam då katterna ingår i samma profil.
 6. Birma
  Birmans vanligaste orsaker till veterinärbesök kan sammanfattas som problem med magen och tarmar. Det handlar i stor utsträckning om besvär som kräkningar, diarré, analsäcksinflammation, att den ätit något olämpligt som fastnat i tarm och måste opereras bort samt avmagring och anorexi.

Om Agria Breed Profiles Katt:

 • Antal katter som ingår i materialet: 533 678
 • Totalt finns det 18 hälsoprofiler utifrån den veterinärvård som katterna ha fått
 • Försäkringsgrad av katter i Sverige är cirka 50 procent
 • I Sverige finns det cirka 1,4 miljoner katter
 • Brenda Bonnett, kanadensisk professor och veterinär, har i samarbete med Agria tagit fram kattprofilerna

Källa: Agria