Svensk Fågel: Kampen mot campylobacter blev framgångsrik

Svensk Fågel: Kampen mot campylobacter blev framgångsrik

Svensk kyckling är frisk, antibiotikaanvändningen är närmast obefintlig och campylobacternivån extremt låg. Det meddelande Svensk Fågel på sin årsstämma.

Svenska kycklingar och kalkoner mår bra och är friska, skriver Svensk Fågel. Antibiotikaanvändning är i princip obefintlig – en enda kycklingflock av cirka 3 400 flockar behandlades under 2017.

Förra årets campylobacterutbrott hanterades genom att med gemensamma krafttag och tuffa åtgärder hitta källan, som visade sig vara förorenat vatten genom en felinstallerad tvättanläggning, och stoppa smittspridningen. Åtgärder för att sanera gårdarna under sommarhalvåret ledde till en historiskt låg förekomst av campylobacter, en nivå som har hållit i sig.

Produktionen och konsumtionen av fågel ökar i världen, och andelen svensk fågel som produceras ökar också. Svensk Fågel välkomnar de insatser som regering och myndigheter gör för att även öka möjligheten för export.

— Ska vi kunna öka den inhemska marknaden så måste även exporten fungera och riskerna minimeras. Här behöver Jordbruksverket räkna om och räkna rätt när det gäller möjlighet till vaccinering mot Newcastle. Vi har till exempel hög kvalitet på våra kycklingfötter – ett mervärde som går att få betalt för på den internationella marknaden. Vi har även friska djur och låg antibiotikaförbrukning som gör våra kläckägg attraktiva på den oroliga och rörliga marknaden. Gemensamma krafttag och ökade resurser till myndigheterna behövs nu. Min förhoppning är att det kommer utlovas av vår regering, säger Jenny Andersson, ordförande för Svensk Fågel och kycklingbonde.

Källa: Svensk Fågel