Ökat intresse för embryotransfer under pandemin

Ökat intresse för embryotransfer under pandemin

Intresset för embryotransfer tog fart i Sverige förra året. Men än är det för tidigt att säga om det går att se ett trendbrott.

Det råder ett ökat intresse för embryotransfer för hopp- och dressyrhästar i Sverige, skriver ATL.

– Jag vet inte om det här är en coronabubbla eller om vi hakar på utvecklingen i resten av Europa, säger Malin Cohlin, chef för Lövsta seminstation utanför Stockholm i en intervju för ATL.

Redan i början av förra året, innan tävlingsstoppen infördes på grund av covid-19, ökade antalet kunder som vill boka in embryotransfer. Men på grund av bland annat planeringen av mottagarston kan inte Lövsta, som är en av de större svenska stationerna som gör embryotransfer, utöka antalet.

– Många har diskuterat embryotransfer på sina tävlingshästar nu och kanske håller det i sig efter pandemin, säger Malin Cohlin.

Trots att det inte finns någon nationell statistik över antalet genomförda embryotransfer så är aktörerna inom avel och uppfödning ense om att Sverige ligger långt efter länder som till exempel Belgien.

– Vi ligger jättelångt efter. I Europa är intresset stort för embryotransfer, säger Malin Cohlin.

En av de största aktörerna i Europa är Keros i Belgien som har 800 mottagarston. På Lövsta har Malin Cohlin fullbokat, ett vanligt år genomförs 8-15 embryotransfer på stationen.

– I år har vi stretchat det så långt vi kan. Vi har haft fullbokat sedan vi öppnade för embryotransferkunder i januari och har lång kölista, säger Malin Cohlin.

Jordbruksverkets första tillstånd att genomföra embryotransfer på häst delades ut 1991. I dag kan inte myndigheten svara på hur många som har tillstånd. Men sedan 2015 har endast ett fåtal företag fått nya tillstånd. Det finns inte heller någon nationell statistik över antal genomförda embryotransfer i Sverige.

Inom travhästaveln började embryotransfer genomföras för cirka tio år sedan. Svensk Travsport noterar cirka fem till tio ston om året som har gjort embryotransfer. Hos SWB, som är den avelsorganisation där flest embryotransfer genomförs, finns ingen sammanställd statistik, men organisationen hoppas kunna presentera statistik nästa år efter att en databas byggs om.

Det har genomförts ett fåtal embryotransfer inom andra raser, men här finns ingen statistik att tillgå.

Källa: ATL