Distriktsveterinärerna rustar för att möta ökat tryck

Distriktsveterinärerna rustar för att möta ökat tryck

Under sommaren minskar öppettiderna på djursjukhusen och därmed tillgängligheten till djursjukvård. Det blir en stor utmaning för djur, djurägare och medarbetare inom djursjukvården när trycket på de instanser som håller öppet ökar. Distriktsveterinärerna är en av de aktörer som finns tillgängliga som vanligt och förbereder sig på att möta fler allvarligt sjuka djur, skriver de i ett pressmeddelande.

Då tillgången på vårdplatser för avancerad akutsjukvård på djursjukhusen nu minskar under sommaren, kommer förutsättningarna att se annorlunda ut för alla.

  • Många djurägare kommer vara tvungna att åka längre för att få vård till sitt djur.
  • Väntetider för att få vård kommer bli längre.
  • Distriktsveterinärerna kommer möta fler allvarligt sjuka djur som annars skulle åkt till ett djursjukhus.

Det ställer utökade krav på Distriktsveterinärerna som måste prioritera hårt i verksamheten. De kommer därför prioritera akut sjuka djur och minskar eller senarelägger utbudet på förebyggande vård som till exempel icke akut tandvård, besiktningar, intyg mm.

Distriktsveterinärer är allmänpraktiker och organisationen rustar sig nu för att möta de utmaningar personalen ställs inför på bästa sätt. Mottagningarna har lite olika inriktningar. På många av dessa görs idag mycket inom kirurgi och det finns en vana att utföra både akuta och planerade operationer.

Distriktsveterinärerna kommer att hjälpa patienter och djurägare så gott de kan med de resurser, kompetens och utrustning som finns, men ber om extra förståelse och tålamod den här sommaren.

Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket.

Källa: Distriktsveterinärerna