Schäfern Cobra är Årets Blodgivarhund

Schäfern Cobra är Årets Blodgivarhund

För andra året i rad har AniCuras djursjukhus runt om i Sverige nominerat hjältehundar till att bli Årets Blodgivarhund 2021. Under den internationella blodgivardagen avslöjade tävlingens initiativtagare, AniCura, att årets vinnare är den åttaåriga schäfern Cobra. Under sina sju aktiva år som blodgivare har Cobra hjälpt till att rädda sina fyrbenta vänners liv hela 19 gånger.

Att en blodtransfusion är lika livsavgörande för en skadad eller akut sjuk hund som för en människa är det få som vet. En ny undersökning från YouGov och AniCura visar att färre än var tredje svensk (28%) är medveten om att hundar kan vara blodgivare. För att uppmärksamma behovet av fler blodgivarhundar initierade AniCura den numera årliga utmärkelsen Årets Blodgivarhund. Det är även ett tillfälle att hylla alla de hjältehundar som lägger grunden för Sveriges avancerade djursjukvård och hjälper till att rädda hundliv.

Det känns jättekul att det var just Cobra som vann! Även om hon alltid varit en vinnare i mina ögon är det extra kul att bli uppmärksammad på det här sättet. Cobra har alltid tyckt om att lämna blod. Hon hoppar glatt upp på bordet för att äta korv och mysa med sköterskorna. Hon brukar till och med ”schäfersjunga” under själva blodtappningen, säger matte Therese Tebelius.

Föregående års jury fick även i år förtroendet att utse årets vinnare. Det är chefsveterinären Sandra Douglas på AniCura, Helena Skarp från Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK), Tove Särkinen från Sveriges Veterinärförbund (SVF) och Kenth Svartberg som är utbildare och forskare inom etologi, som utsett Cobra till vinnare.

– Cobra hade tuff konkurrens, vi hade flera starka kandidater. Men vi kunde inte blunda för Cobras långa tjänstgöring, med 19 blodtappningar hittills. Hon går dessutom snart i pension vilket gör att det känns extra roligt att uppmärksamma hennes fantastiska arbete. Med Cobras och alla andra blodgivarhundars insatser kan vi bedriva en avancerad djursjukvård och rädda fler hundliv, säger Sandra Douglas, juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Motiveringen lyder:

Som den blodgivarhund som lämnat blod under längst tid och flest antal gånger är du en given vinnare. Med hjälp av ditt bidrag har vi kunnat rädda många hundliv och din insats är ovärderlig. Snart närmar du dig en välförtjänt pensionsålder och vi vill fira dig för ditt långa och trogna engagemang. Du är vår hjältehund Cobra.

Källa och foto: Anicura