Nytt vaccin testas på djurparker

Nytt vaccin testas på djurparker
Husdjur har hittills klarat sig ganska bra i coronapandemin. Men lejon och gorillor på zoon runt om i världen har insjuknat. Nu börjar ett experimentvaccin rullas ut till amerikanska djurparker.
På Oakland Zoo i Kalifornien har man börjat ge ett experimentellt vaccin mot covid-19, utvecklat av företaget Zoetis. Bolaget har skänkt 11 000 doser av vaccinet till 70 djurparker runt om i landet. Vaccinet har godkänts av myndigheter för nödbehandling av djur från fall till fall. Tigrar, pumor, björnar och tamiller har stått först i kön för att få sin första av två doser.
– Fram till nu har vi använt barriärer vid vissa habitat för att säkerställa att man håller avstånd, samtidigt som vi i personalen burit extra skyddsutrustning för att skydda våra arter som kan drabbas av covid-19, säger veterinärchefen Alex Herman vid zoot i ett pressmeddelande.
Zoetis uppger att man började ta fram ett vaccin riktat mot djur när uppgifter kom att en hund smittats i Hongkong förra året.
– Även om vi är tacksamma över att covid-19-vaccin inte behövs hos husdjur eller boskap just nu, så är vi stolta över att vårt arbete kan hjälpa zoodjur som riskerar covid-19, säger Mahesh Kumar vid bolaget i pressmeddelandet.
Källa: SvD/TT
Foto: Mostphotos