Obligatorisk id-märkning och registrering av katter – förslag lovas innan jul

Obligatorisk id-märkning och registrering av katter – förslag lovas innan jul

I fredags överlämnades fler än 40 000 underskrifter till regeringen från personer som kräver att katter får samma rättsliga skydd som hundar.

Regeringen kommer att lägga fram sin proposition om obligatorisk id-märkning och registrering av katter innan jul. Det berättade Per Callenberg, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan under Djurskyddet Sveriges överlämning av 40 309 namnunderskrifter för katters rätt som samlats in genom kampanjen Stoppa Kattastrofen.

– Det har ju varit en regeringskris under sommaren men vi arbetar för fullt med förslaget. Det är alltid svårt att lämna ett exakt datum men vi kommer att lägga fram det i höst, definitivt innan jul och vi kommer att ha lagt fram frågan för riksdagen innan valet 2022, sa Per Callenberg och tog emot de 40 309 namnunderskrifterna som överlämnades av jaktgoldenretrievern Party.

Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt som bistod Party i överlämnandet underströk hur viktigt det är att det blir ett slut på den orättvisa och orimliga skillnaden i lagstiftning mellan hundar och katter.

– En obligatorisk märkning av katter skulle hjälpa fler bortsprungna att hitta hem och oseriösa kattägare kan identifieras eller fråntas sin katt. Alla katter förtjänar ett hem och en id-märkning. Det känns bra att höra att ni i regeringen snart ska lämna ert förslag, vi är många som väntar på det, sa Åsa Hagelstedt.

Källa: Tidningen Djurskyddet/Katarina Hörlin
Foto: Katarina Hörlin (på bilden ses statssekreterare Per Callenberg tillsammans med hunden Party).