Hundvalpar till veterinären dubbelt så ofta som kattungar

Hundvalpar till veterinären dubbelt så ofta som kattungar

Under sitt första levnadsår är det dubbelt så många hundvalpar som besöker veterinären jämfört med antalet kattungar. Det visar statistik från Agria Djurförsäkring.

Mer än fyra av tio valpar (44 procent) besöker veterinären före sin ettårsdag, medan endast två av tio katter (21 procent) har anledning att söka veterinärvård för behandling av skador eller sjukdomar.

Under det första levnadsåret besöker 21 procent av katterna veterinär på grund av skador och sjukdomar, medan hela 44 procent av de unga valparna söker djursjukvård.

-Vi ser en stark ökning av veterinärbesök hos alla djurslag men hundvalparna är i särklass de som står för flest besök under det första året i livet, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

Orsakerna till att dubbelt så många valpar besöker veterinären och använder sin försäkring jämfört med kattungar är inte fastställda. En anledning kan vara att djurägare lever närmare sin hund, medan lite större katter vistas utomhus i större omfattning och man upptäcker helt enkelt inte att den mår dåligt. Man kan inte dra slutsatsen att hundar generellt är sjukare än katter.

Kräkningar och diarré är gemensamma krämpor för husdjuren, i övrigt är det helt olika problem som drabbar hundar och katter.

– Valpar söker ofta vård på grund av hälta, öroninflammation och problem med mjölktänder, medan kattungar i huvudsak drabbas av frakturer, sårskador eller nedsatt aptit, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Runt 50 procent av alla katter och 90 procent av hundarna har en försäkring i Sverige.

Källa: Agria