Ny generation allergivacciner på gång

Ny generation allergivacciner på gång

Läkemedelsbolaget Nextmune, tidigare dr Baddaky, har inlett partnerskap med det kanadensiska bioteknikföretaget Angany för att utveckla nya vacciner mot allergi och atopisk dermatit hos sällskapsdjur. Det framgår av ett pressmeddelande.

Angany är inriktat på att utveckla nya biopartikelbaserade vacciner. Genom partnerskapet siktar Nextmune och Angany på att utveckla snabbare verkande och effektivare vacciner för att långsiktigt förebygga allergiutbrott hos hundar, katter och hästar. Utvecklingstiden, fram till kommersialisering av produkterna, förväntas vara fem år med möjlighet till förlängning. Produkterna ska vända sig till den snabbt växande marknaden för allergi och atopisk dermatit, som har en årlig försäljning på cirka 1 miljard US dollar.

–Många sällskapsdjur lider av svåra allergier med ihållande eller återkommande klåda, hudskador eller andningsproblem. De tillgängliga behandlingarna kräver livslång administrering och täta besök hos veterinären. Genom detta partnerskap strävar vi efter att utveckla nya, längre och snabbare verkande vacciner för att förhindra allergitecken hos djur. Det är verkligen spännande att utveckla nästa generations vacciner som kan förbättra livskvaliteten för miljontals hundar, katter och hästar runt om i världen, säger Magnus Kjellberg, vd för Nextmune.

Angany har utvecklar en exklusiv immunterapiplattform där denna nya generationen immunterapiprodukter presenterar allergener eller andra antigener för immunsystemet i form av pseudo-patogener. Det utlöser ett starkt och specifikt immunsvar som både kan neutralisera allergenet och undertrycka den IgE-medierade allergiska reaktionen. Anganys egenutvecklade biologiska läkemedel och teknologi erbjuder ett sjukdomsmodifierande förhållningssätt till allergi och potentiellt flera andra områden inom människors och djurs hälsa. Anganys teknologi har ett starkt IP-skydd inklusive patent och patentansökningar.

Avtalet ger Nextmune en exklusiv och global rätt till de utvecklade produkterna för alla sällskapsdjursindikationer, även bortom allergi och dermatologi. Som en del av avtalet har Nextmune förköpsrätt att licensiera andra biopartikelvacciner för alla sällskapsdjursindikationer.

Källa: Nextmune