Utbrott av afrikansk svinpest nära Danmark

Utbrott av afrikansk svinpest nära Danmark

En gård med slaktsvin utanför Rostock i nordöstra Tyskland har drabbats av afrikansk svinpest. Smittan kommer nu allt närmare den danska gränsen.

De första tecknen på sjuka grisar kom den 12 november. Sedan ökade dödligheten snabbt på den drabbade gården. I måndags kväll kunde myndigheterna bekräfta att slaktsvinen infekterats med det dödliga viruset.

Gården i fråga ligger i Rostockdistriktet och är ett familjeföretag med cirka 4000 grisar, fördelat på tre slaktsvinsstall och en mer avlägsen anläggning med suggor och smågrisar.

De slaktgrisar som skulle ha åkt till slakteriet på måndagen lämnade lyckligtvis inte gården, förklarade Tysklands jordbruksminister Till Backhaus under en presskonferens på tisdagen, rapporterar Agrarheute.

Bauhaus kallade det för ett mysterium hur smittan kan ha kommit in på gården i en delstat som varit fri från Afrikansk Svinpest. I Rostockdistriktet har hittills 839 tamgrisar och 40 vildsvin testats negativt för sjukdomen i år.

För att förstå mer om smittvägarna in i besättningen ska bland annat fler jägare söka efter dött vilt i närheten av gården.

Djuren i det smittade stallet ska avlivas omgående och flera skyddzoner har upprättats runt gården. Jordbruksminister Till Backhaus betonade att de lokala myndigheterna hade situationen under kontroll och vädjade till slakterier att fortsätta ta emot slaktsvin från Mecklenburg-Vorpommern.

Det nya smittfallet skapar ytterligare oro i Tyskland där landets grisproducenter har fått stora problem med handelshinder efter det första AFS-fallet som konstaterades i landet i fjol.

Också i Danmark har smittfallet fått stor uppmärksamhet. Ser man till fågelvägen över havet är det bara en handfull mil från Gedser i Danmark till Rostock i Tyskland.

Skulle smittan komma från vildsvin i det nya fallet i Mecklenburg-Vorpommern är situationen allvarlig, enligt Jan Dahl, chefkonsulent vid danska bondeorganisationen Landbrug & Fødevarer till Landbrugsavisen. Han hoppas att tyska myndigheter snabbt ska få reda på hur gården smittats.

Källa: ATL
Foto: Mostphotos