Brittiska Evidensia tar krafttag mot våld i hemmen

Brittiska Evidensia tar krafttag mot våld i hemmen

IVC Evidensia, som är Storbritanniens största djursjukvårdsföretag, tar ett initiativ mot våld i hemmet genom att erbjuda stöd för veterinärer att rapportera så kallade icke-oavsiktliga skador (NAI). Det skriver brittiska Vet Times.

IVC Evidensias system för att rapportera en misstanke om NAI är nu tillgängligt för alla veterinärer på i alla kliniker över hela Storbritannien. Den första fällande domen till följd av systemet har redan fallit mot en person som misshandlat sin hund till döds.

En av de drivande bakom upprättande av systemet är David Martin, djurskyddsansvarig inom IVC Evidensia. Han menar att systemet avsevärt kan påverka livet för människor i osäkra situationer.

”Vi har bland annat infört att en veterinär kan få kontakt 24/7 med en medlem av vårt NAI-team. Detta för att alla veterinärer som vill diskutera ett ärende kan få stöd av en annan veterinär”, säger han till Vet Times.

Statistik publicerad av den brittiska djurskyddsorganisationen Dogs Trust visar att en överväldigande majoritet av övergreppen i hemmet även involverar ett misshandlat djur. Annan forskning visar att i vart tionde fall gäller det djur som dödas som ett sätt att skrämma familjemedlemmar.

”Vi vet att det finns barn närvarande i 58 procent av hemmen där djurmisshandel pågår. Dessa barn löper 60 gånger större risk att själva utsättas för övergrepp. Den här statistiken finns och är dokumenterad, men jag tror inte att den är särskilt välkänd av veterinärkåren”, säger David Martin.

Enligt honom har man på IVC Evidensia ägnat mycket tid åt att lära personalen att de inte är domare och jury. Deras uppgift är att rapportera att de har en misstanke om NAI, inte att det är en specifik person som skadar ett specifikt djur vid en viss tidpunkt.

”De behöver inte vara helt säkra. Det räcker att de har en rimlig misstanke om att något pågår som inte borde är normalt”, säger David Martin.

Källa: Vet Times