Ålder inget hinder för att söka veterinär digitalt

Ålder inget hinder för att söka veterinär digitalt

Appen Agria Vårdguide, som erbjuder digital veterinärvårdsrådgivning, fick ett rejält uppsving under 2021 och dubblerade antalet användare. Och åldern verkar inte begränsa användandet. Djurägare mellan 11 och 99 år har laddat ned appen och registrerat sina djur, uppger Agria.

Statistiken visar att ett tjugotal djurägare över 90 år har laddat ned appen och registrerat sina djur, och den allra äldsta är hela 99 år. Den allra äldsta personen som haft anledning att chatta med en veterinär digitalt var 94 år. I andra ändan av livspannet finns två registrerade 11-åringar. Allra flest användare av Agria Vårdguide återfinns i åldersgruppen 45-55 år.

–Det är härligt att se att människor njuter av djurägande under livets olika stadier, men också att modern teknik inte är något hinder att ta del av veterinärvårdsrådgivning för äldre djurägare, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

Hela 25 procent av Agrias kunder är över 65 år, och bland djurägarna över 70 år är hundar det mest populära djurslaget med favoritraser som labrador, tax och golden retriever. Därefter kommer fåglar och katter. Däremot är det ovanligt med smådjur, som kaniner och marsvin, i de övre åldersgrupperna.

–Digital veterinärvårdsrådgivning spelar en viktig roll för äldre personer som kanske har svårt att ta sig till en fysisk veterinär. Genom att få hjälp med en första bedömning kan de sedan planera ett eventuellt besök vid behov. Vi hjälper också till med att boka in besöket eller ge tips om närmsta lämpliga klinik, säger Agnes Fabricius.

I de yngre åldrarna mellan 18-25 år är det fler som väljer mindre djur som kanin, marsvin och hamster. Efter smådjuren kommer katt och fågel.

Källa: Agria