Fiffigt sätt att finansiera egen klinik

Fiffigt sätt att finansiera egen klinik

Veterinären Victoria Hötzer prövar ett ovanligt sätt att finansiera bygget av en egen klinik: med hjälp av publikfinansiering. Pengarna började strömma in redan första veckan.

Victoria Hötzer bor på en gård i värmländska Storfors, som hon driver med sin sambo. Hon har valt att satsa på det företaget och minskat det kliniska arbetet. Eftersom hon inte längre vill pendla till en arbetsplats, har hon ingen mottagning. Det hindrar inte traktens djurägare från att plötsligt stå på gården med sina sjuka djur – och Victoria tvingas neka dem vård och skicka vidare.

–Jag har i flera år haft planer på att bygga en liten mottagning, men inte fått tillräckligt stöd från banken. Målet är att hinna med veterinäryrket och ändå ha tid för arbetet på gården med våra egna djur. Jag vill gärna avlasta mina kollegor och erbjuda det som behövs mest – en veterinär på helgen. Så jag har funderat fram och tillbaka för att hitta en lösning. Jag saknar det kliniska arbetet, men måste också skapa mig ett hållbart arbetsliv, säger hon.

Det hon tänker sig är att vara tillgänglig för patienter, men bara vissa dagar i veckan. Nu har hon och sambon landat i att öppna en mottagning på helger, fredag till måndag. Men frågan om finansiering återstår.

–Då vände jag mig till insamlingsplattformen Gofundme. Där presenterar jag mig med text och en kort film, förklarar var kliniken ska byggas och hur den ska se ut, och ber helt enkelt de potentiella kunderna att skänka pengar till kliniken.

Och det verkar fungera. Redan första veckan hörde djurägare av sig och frågade hur de kunde bidra. På kort tid strömmade 40 000 kronor in. Det är bara en bråkdel av de 4,3 miljoner som behövs, men Victoria har gott hopp om att lyckas.

Rent professionellt är Victoria Hötzer inriktad på smådjur, och då särskilt sådana med beteendeproblem, i likhet med Elin Lindell på Albano i Stockholm och Anya Törnqvist i Skåne. Därför planerar hon att bygga en inhägnad träningsgård i anslutning till kliniken.

–Jag jobbar både med hundar och katter, men själv är jag kattmänniska i grunden och har lättare för dem som patienter. De har inte sällan stressrelaterade problem, säger hon.

Text: Ingrid Kindahl Foto: Anna Liwing

Länk till insamlingens hemsida: https://www.gofundme.com/f/akutmottagning-smdjur-small-animal-emergency