Nya riktlinjer för att vårda matvägrande katter

Nya riktlinjer för att vårda matvägrande katter

En expertpanel har skapat nya riktlinjer för hur man vårdar katter som är inlagda och lider av aptitlöshet. Det skriver Fecava i sitt nyhetsbrev.

Det är International Society of Feline Medicine (ISFM) som bestämt sig för att ta itu med problemet med undernäring hos inlagda katter på ett praktiskt sätt.

Aptitlöshet är vanligt os katter och kan ha många orsaker. Det ligger i katternas natur att bli stressade i djursjukhusmiljö, särskilt om kliniken och omvårdnaden inte är anpassad till djurarten. Det kan förvärra aptitlösheten.

Samtidigt är katter särskilt utsatta för undernäring på grund av sin ämnesomsättning och sina specifika näringsbehov. Därför kan aptitlöshet avsevärt påverka återhämtningen negativt, och det är viktigt att ta itu med aptitlösheten tidigt. Lämpliga åtgärder är minskad stress, medicinering och assisterad nutrition i form av sondmatning eller parenteral nutritionsbehandling.

Användning av antiemetiska, smärtstillande, prokinetiska och aptitstimulerande mediciner kan återställa aptiten, och om det behövs bör man inte vänta med att använda sondmatning.

Det nya riktlinjerna åtföljs av en komplett ”verktygslåda” som inkluderar olika formulär som går att skriva ut och instruktiva videor riktade både till sköterskor och veterinärer.

Länk till riktlinjerna här

Källa: Fecava