Fortsätt nominera till Årets Veterinär! Här är alla namnen hittills

Fortsätt nominera till Årets Veterinär! Här är alla namnen hittills

Du vet väl att du kan nominera till Årets Veterinär hela september ut! Det är branschens mest prestigefyllda pris. Missa inte chansen att se din favorit ta emot priset. Presentationen kommer att ske här på VeterinärMagazinets webb den 11 november.

I nr 6 av den tryckta tidningen kommer vi att presentera samtliga kandidater, och vinnaren kommer att få ett stort och fint reportage i nr 7.

Hittills har åtta nomineringar kommit in. Här är de (utan inbördes ordning):

Helena Torstensson, Evidensia Specialisthästdjursjukhuset Helsingborg (två nomineringar)
Nomineringen lyder:
Vill nominera vår kollega för att hon är så himla bra på det hon gör!
Helena arbetar som jourveterinär på akuten på Specialisthästsjukhuset i Helsingborg och har gjort detta sedan länge. Helena tar hand om oroliga djurägare på ett fantastiskt sätt, informativ, lugn och trygg i alla situationer. Har otroligt hög kompetens inom akut djursjukvård på häst! Är mån om sina kollegor, lämnar inget oklart efter sig eller dumpar ”jobbiga” saker på någon annan. Ordning och reda i överlämningar mellan natt och dag vilket verkligen är A o O framför allt under vårt höga patienttryck vår/sommar.

Helena är alltid glad och tillmötesgående, stressar inte upp sig och har full koll på allt inom våra väggar i Helsingborg.

Vi tycker att hon är fantastisk och värd att uppmärksamma!

Carsten Butz, Veterinärhuset Evidensia Sundsvall
Nomineringen lyder:
Önskar nominera Carsten Butz till Årets Veterinär 2022.
Carsten har jobbat med exotiska djur samt hund och katt i mer än 20 år. Han flyttade från England till Sundsvall i 2020 och är nu ankaret för alla fåglar, reptiler samt små däggdjur i hela Norrland. Carsten jobbar övertid de flesta dagar, har utvecklat sig massivt genom att ta engelska CertAVP i område reptil/fågel/små däggdjur.

Han opererar och behandlar allt från 2 grams ödlor till stora örnar. Framför allt är Carsten en väldigt snäll och noggrann veterinär och kollega som är väl omtyckt av alla som jobbar med honom, djur samt deras ägare.

Sandra Zetterström, Hallands djursjukhus Slöinge
Nomineringen lyder:
Jag vill nominera Sandra Zetterström till Årets Veterinär.
Hon blev i år amerikansk diplomate i hästkirurgi – den svåraste och finaste titeln man kan ha inom hästkirurgi. Hon har också gjort ett internship och residency i USA och kom sedan tillbaka till Sverige.

Är en otroligt fin kollega och har alltid tid att hjälpa/ge stöd! Är en professor – kan i princip allt! Även inom områden som inte är kirurgi såsom medicin/ögon osv. Också väldigt omtyckt bland kunder tack vare sitt varma sätt och sin höga kompetens.

Elin Norberg, distriktsveterinär Vännäs
Nomineringen lyder:
Jag vill nominera min kollega Elin Norberg till Årets Veterinär.
Jag vill nominera henne för det fantastiska arbete hon gör som fackligt förtroendevald och ordförande i den lokala SACO-föreningen inom Distriktsveterinärerna. Det gör hon parallellt med att hon är småbarnsmamma och jobbar deltid som kliniker, helt enkelt en hjälteinsats utöver det vanliga!

Det vore mycket rätt i tiden att lyfta fram en kollega som lägger en stor del av sin energi och arbetstid på att få det bättre för kollektivet Distriktsveterinärerna.

Det fackliga arbetet är mödosamt och tålamodskrävande, Elin har visat stort engagemang och jobbat ambitiöst med de fackliga frågorna som berör Sveriges distriktsveterinärer.

Hon förtjänar verkligen att lyftas och uppmärksammas för sitt arbete där hon ger allt för att cirka 300 kollegor inom Distriktsveterinärerna ska få det bättre.

Eva Eriksson, Hälsinge smådjursklinik
Nomineringen lyder:
Vi vill nominera Eva Eriksson till årets veterinär av många anledningar.
Eva är veterinär sedan 2002 och delägare i Hälsinge smådjursklinik.

Det som utmärker Eva är hennes sätt att tilltala djurägare på ett genomtänkt, respektfullt och pedagogiskt sätt. Hon lägger sig alltid vinn om att den hon pratar med känner sig inkluderad och, oavsett arbetsbördan för dagen, tar hon sig tid. Hon är organiserad och metodisk och det är en fröjd att som kollega ta över patient då det alltid finns tydliga journalanteckningar. I anamnesen fångar hon ofta känslan i besöket.

Inte bara hundar, katter och kaniner passerar Evas undersökningsbord utan även exotiska djur såsom ormar, råttor och fåglar.

Eva är mån om sina kollegor och hur de mår. Hon frågar ofta hur det är och tar sig tid att lyssna på svaret. Hon är lågmäld om sin egen förträfflighet och har en fantastisk humor.

Även om Eva ofta konsulteras vid bukultraljud är hennes kompetens mycket bredare än så. Lika skarp som hon är i internmedicin lika fint hanterar hon vävnader i kirurgisalen. Eva är alltid beredd att dela med sig av sin kunskap.

Karin Östensson, pensionär, tidigare SLU
Nomineringen lyder:
Jag vill nominera Karin Östensson.
Efter många år på SLU (hon var bland annat Dekan, chef för fakulteten, numera pensionär) så fortsätter hon sin gärning genom att engagera sig för yrkets frågor och förutsättningar på olika sätt. En fantastisk person, med otroligt driv & ork. En förebild!

Ingrid Ljungvall, docent SLU
Nomineringen lyder:
Härmed vill vi nominera docent Ingrid Ljungvall till Årets Veterinär 2022. Ingrid är sedan 2006 en mycket uppskattad klinisk lärare inom smådjursmedicin vid Sveriges Lantbruksuniversitet. (SLU). Hon har, som en av få lärare vid universitetet, erhållit titeln excellent lärare och hon har även fått pedagogisk pris från veterinärmedicinska föreningen för sin undervisningsskicklighet. Hon är också mycket uppskattad av djurägare, kollegor och patienter och en mycket skicklig och engagerad kliniker (hon är svensk likväl som europeisk specialist i kardiologi).

Ingrid månar om att veterinäryrket ska vara ett hållbart och givande yrkesval och bidrar ofta i debatten om de utmaningar som yrket står inför. Journalskrivning har länge varit en källa för osäkerhet och stress för veterinärstudenter och veterinärer i Sverige. Ingrid tog av den orsaken initiativet till, och var även huvudansvarig för, arbetsprocessen med att skapa Branschgemensamma rekommendationer för veterinär journalföring i Sverige. I arbetsprocessen samlande hon representanter från flera delar av veterinärnäringen i Sverige och slutresultatet publicerades i 2022 på Sveriges Veterinärförbunds hemsida. Rekommendationsdokumentet, som är det första i sitt slag för veterinärer i Sverige, kan användas för att öka tryggheten i journalskrivning och journalhantering bland veterinärstudenter och kliniskt verksamma veterinärer i Sverige. Dokumentet är även ett bevis på värdet av aktivt samarbete över klinik-/djursjukhusgränserna och mellan universitet och övrig näring, vilket är essentiellt i det moderna veterinär-Sverige.

Ingrids vetenskapliga arbete har varit mycket omfattande och i vissa fall banbrytande i sitt område och hennes avhandling tilldelades 2013 Kungliga Skogs och Lantbruksakademiens (KSLA) pris för framstående doktorsavhandling. Hon är ofta en inbjuden talare vid internationella kongresser och vidareutbildningskurser och har även författat ett flertal bokkapitel i internationella läroböcker i veterinärmedicin. Hon handleder/har handlett olika veterinärer som genomgår forskarutbildning och/eller klinisk specialistutbildning vid SLU likväl som veterinärer från flera svenska djursjukhus som arbetar med olika specialistarbeten. Även det här bevisar att Ingrids engagemang för veterinärmedicinen sträcker sig långt utöver SLUs väggar.

Vi hoppas att Ingrid Ljungvall blir utsedd till Årets Veterinär 2022.

Eline Rustad, Evidensia i Mölnlycke:
Nomineringen lyder:
Eline är alltid lika trevlig, tillmötesgående för både djurägare och kollegor, vetgirig, noggrann och håller alltid ett lugn som kan få den mest nervösa att känna sig trygg och lyssnad på. Hon är fin och behaglig med patienterna och har en stor empati för både människor och djur. Hon har en lagom portion med humor, sprider glädje och så delar hon gärna med sig av sin kunskap.