Fler husdjur överlever cancer

Fler husdjur överlever cancer

Cancervården för djur har utvecklats och prognosen för ett bra hundliv eller till och med bot har förbättrats jämfört med tidigare. Kolla upp knölar är det viktigaste för att kunna ge behandling i tid, skriver AniCura i ett pressmeddelande riktat till djurägare.

Cancer är en vanlig dödsorsak hos sällskapsdjur, framför allt när de blir äldre. Eftersom sjukdomen inte alltid yttrar sig på samma sätt hos djur och människa, är det viktigt att ägare är observanta på symtomen.

– Knölar är viktigast att kolla upp. Det kan vara allt från små till större och de kan vara mjuka eller hårda. Har knölen funnits mer än tre, fyra veckor bör ägaren ta sitt djur till en veterinär för undersökning, säger Nanna Åkerlund Denneberg som är onkolog vid AniCura Djursjukhuset i Jönköping.

För att bedöma om det är en cancertumör måste veterinären ta ett prov.

– Vi behöver ta reda på vad knölen består av. En knöl kan vara helt ofarlig, exempelvis en fettknöl som man kan leva med utan att åtgärda. Men är det fråga om cancer måste det behandlas på något sätt, ju tidigare desto bättre. De flesta knölar botas faktiskt med operation om man agerar tidigt i förloppet, säger Nanna Åkerlund Denneberg.

Vården för cancerdrabbade husdjur har utvecklats starkt på senare år.

– För många djurägare är cancer väldigt skrämmande och det är en viktig uppgift för oss att informera om olika möjligheter till behandling. Det är också viktigt med livskvalitet under behandling. Vi har alltid djurets välbefinnande i fokus och anpassar behandlingen efter det, säger Nanna Åkerlund Denneberg.

Precis som för människor finns det olika behandlingsmetoder – kirurgi, strålning och mediciner som till exempel cellgifter.

– När vi fick strålmaskinen för ett antal år sedan gjorde det en enorm skillnad. Exempelvis hundar med näshåletumörer går inte att hjälpa på något annat sätt än med strålbehandling. Därefter har vi fortsatt utvecklingen av våra behandlingar och kan utforma den till individen och den cancertyp det är fråga om. I dag kan vi ge de allra flesta patienter ett bättre liv och i många fall bota dem, säger Nanna Åkerlund Denneberg.

Enligt en undersökning från YouGov uppger sex av tio djurägare att de kollar efter knölar hos sitt husdjur minst en gång i månaden.

Källa: AniCura