Göran Åkerström förklarar varför VM i distansritt hamnar i Förenade Arabemiraten
I en intervju i DN förklarar FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström hur VM i distansritt kunde hamna i det hårt kritiserade Förenade Arabemiraten. En hästälskande sultan, död sedan flera år, har varit avgörande.
Förenade Arabemiraten har kritiserats så hårt av FEI (Internationella ridsportförbundet) för bristande djurskydd av hästar, att landet har varit avstängt från att delta internationella tävlingar i ett antal år.
När det stod klart att italienska Verona inte skulle kunna vara värd för VM distansritt 2023, beslöts ändå att flytta tävlingarna till Förenade Arabemiraten, vilket förvånar många. Enligt DN-artikeln ger Göran Åkerström flera förklaringar:
- Veterinärer fick beskriva banan exakt, därefter gjordes vissa justeringar. Dessutom kommer en underlagsexpert att skickas till platsen.
- Anläggningen Boudheib International Endurance Village har grundats av Sultan bin Zayed Al Nahyan, en shejk som i samarbete med veterinärer fattat ett antal beslut som avsevärt förbättrar djurskyddet.
- Bland annat beslöt han att prioritera hästarnas säkerhet före hög hastighet.
- Sultanen skapade även ett eget protokoll för tävlingar på hans anläggning. Protokollet premierar hästens välmående och återhämtning.
- Hästarnas skick efter loppen är en avgörande faktor för placeringar och hur prispengar ska fördelas.
Sultanen är inte längre i livet, men enligt Göran Åkerström har han haft stor betydelse för distanssporten, inte minst genom att finansiera forskning om hälta. Ett förbättrat kontrollsystem av hästarna har också införts.
Nu hoppas Göran Åkerström att placeringen av VM i distansritt i Förenade Arabemiraten ska inspirera andra länder i Mellanöstern att acceptera FEI:s regler och arrangera fler tävlingar.
Källa: DN
Bilden föreställer Göran Åkerström. Foto Johan Grundin