Ortoser baserade på AI och 4D-print på gång att lanseras i Sverige

Ortoser baserade på AI och 4D-print på gång att lanseras i Sverige

Det polska så kallade vet-techföretaget Wimba lanserar 4D-printade ortoser och proteser för hundar med hjälp av AI-teknik.

Produkterna avser behandling av störningar i rörelseapparaten hos hundar och marknadsförs under namnet WimbaTherapy. De sägs bygga på avancerad artificiell intelligens- och 4D-utskriftsteknik som kan ge ortoser och proteser anpassade efter varje enskild patients behov.

Processen börjar med att veterinären laddar ner en app i sin smartphone, och använder appen för att skanna den drabbade extremiteten. Skanningen används sedan för att skapa en 3D-modell av ortosen eller protesen och den färdiga enheten finjusteras sedan med hjälp av algoritmer.

Utöver att utgöra ett stödsystem stimulerar enheten musklerna och aktiverar läkningsprocessen, uppger företaget. Detta sägs göra tekniken användbar för en mängd olika ortopediska tillstånd.

–Vi är glada över att kunna lansera WimbaTherapy på djursjukvårdsmarknaden. Vårt team har stor erfarenhet av produktion av mänskliga proteser med hjälp av 3D/4D-utskriftsteknik, och kan nu tillämpa den expertisen för behandling av hundar, säger Grzegorz Kosch, en av företagets medgrundare.

Från och med första kvartalet 2023 finns Wimbas 4D-printade ortoser och proteser tillgängliga i Polen och Storbritannien, och enligt företagets marknadschef Ola Szczepaniak, står man i begrepp att gå in på den svenska marknaden så snart man hittat rätt samarbetspartner.

4D-teknik innebär att produkter skrivs ut i 3D och att den fjärde dimensionen utgörs av tid. Det innebär i detta fall att produkterna kommer till kunden i hoptryckt form, och att de sedan vecklas ut med hjälp av värme och/eller beröring.

Text: Ingrid Kindahl Foto Wimba