Amerikanska flygplatser slår larm om övergivna djur

Amerikanska flygplatser slår larm om övergivna djur

Djurägare överger sina djur på flygplatser, på grund av att de inte klarar att uppfylla de krav som ställs för att ta med djuret. Den senaste månaden har detta hänt fyra gånger på amerikanska flygplatser, enligt tidningen Washington Post.

– Vi får in sådana djur hela tiden. Att överge sin hund är lika grymt som andra former av djurplågeri, säger Brett Levitzke chefsveterinär på den New York-baserade akutkliniken Veterinary Emergency & Referral Group (VERG) i en kommentar till utvecklingen.

Enligt Washington Post berodde de senaste fallen av övergivande på att djurägarna först på flygplatsen upptäckte vilka krav som ställdes på att få ta med djuren. I ett fall fick djurägaren veta att deras hund måste resa i bur – något de inte hade räknat med. Den bands helt sonika vid en stolpe utanför flygplatsen i Des Moines. En sköldpadda hittades på toaletten i Las Vegas flygplats och nio veckor gammal valp stod bunden inne på samma flygplats. En hund lämnades över till personal på flygplatsen i Charlotte av passagerare som hittat den.

Amerikansk flygplatspersonal försöker nu påminna sina passagerare om att det ställs stora krav för att man ska få ta med sitt djur på resa, och att de måste vara beredda på att uppfylla dessa. Olika flygbolag runt om i världen har olika regler för djurets vikt, ras, ålder och transportbur. Resans längd kan vara ett hinder, och en del flygbolag tillåter djurtransport endast vissa tider på året. Och det handlar inte bara om avresan, djuret måste också tas om hand korrekt när det anländer till destinationen. Krav på veterinärintyg och vaccinationer för att ta in djuret är vanligt. Det är inte ovanligt att djurägare kan ha felaktig uppfattning om när och hur det är lämpligt att sedera djuren under resans gång.

Djurägare som ska ta sitt djur med på resa behöver informera sig i god tid om vad som gäller – överallt i världen.

Källa: Washington Post, VERG