Wången vaccinerar alla skolhästar mot kvarka

Wången vaccinerar alla skolhästar mot kvarka

Den här veckan vaccinerar hästnäringens riksanläggning Wången alla skolhästar mot kvarka med nya Strangvac, och säger sig därmed vara först med att samvaccinera hästar i stor skala. Det framgår av ett pressmeddelande.

På Wången vaccineras just nu alla skolhästar; varmblod, kallblod, russ och islandshästar mot kvarka. Anledningen är att det finns ridskolor och andra verksamheter som drabbats illa av kvarka. Dels genom att hästarna blivit sjuka och i värsta fall dött, dels för att det är en stor ekonomisk kostnad att isolera ett stall, att inte kunna ta emot elever eller kunna åka i väg för att tävla.

–Det finns ett högaktuellt exempel där en travbana precis nu var tvungna att flytta sin V75-omgång på grund av kvarka, med stora kostnader och besvär som följd för de inblandade, säger Ulf Hedenström, veterinär på Wången.

Morgonen efter vaccinationen kommer personalen att visitera hästarna för att följa upp om de fått någon reaktion på halsen.

Grundvaccinationen med Strangvac ska göras tre gånger första året, och sedan en till två gånger per år.

–Vi passar vi på att vaccinera inför påsklovet så att de får ett par dagars naturlig vila efteråt. Vaccination nummer två får de inför betessläppet, säger Ulf Hedenström.

På Wången ges kvarkavaccinationen i samband med att man vaccinerar mot influensa och stelkramp. Det är effektivt och hanterbart sätt hästägare, som då slipper ta ut veterinären flera gånger per år till stallet. Wången kommer att följa upp vaccinationsprogrammet eftersom det är en del av lärandeprocessen inom utbildningarna och för att man är de första som samvaccinerar högpresterande hästar i stor skala.

Källa: Wången. Bilden föreställer Ulf Hedenström, som gett första dosen Strangvac kvarkavaccin till 50 skolhästar på Wången. Foto: Emma Roos