Djurägare kan tvingas dra ner på utgifterna för djuren

Djurägare kan tvingas dra ner på utgifterna för djuren

Var femte kattägare är beredd att minska utgifterna för foder. Det visar husdjursbarometern, som tar temperaturen på svenskars husdjursägande. Bakom barometern står butikskedjan Arken Zoo.

Arken Zoo publicerar barometern för att ge en insyn i svenskarnas husdjursägande och synliggöra områden där djuren behöver tas om hand bättre.

–Årets husdjursbarometer visar att husdjursägandet i Sverige är fortsatt starkt och att husdjuren tycks leva mer hälsosamt och längre, vilket är glädjande, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo, i ett pressmeddelande.

Det senaste årets samhällsekonomiska utmaningar påverkar svenska husdjursägare. Husdjursbarometern visar trots detta att husdjursägarna i de västra och södra delarna av landet planerar att spendera mer på sina husdjur. Det är främst stockholmarna som planerar att minska hur mycket pengar man spenderar på sina husdjur, till följd av bland annat oro över den egna jobbsituationen.

Barometern innehåller även sektioner som handlar om säkerhet, hälsa, päls- klo- och tandvård samt relationen mellan sällskapsdjur och människa.

–Vi har särskilt fokus på mat, då det kan vara en utmaning för många djurägare att hitta rätt foder. Magbesvär och matallergi kan vara vanligare än vi tror, säger Sarah Frelin Ekvall.

Några fakta ur husdjursbarometern 2023:

  • Högst andel husdjursägare som planerar att minska hur mycket pengar de spenderar på sina husdjur totalt sett finns i Stockholmsområdet. Djurägarna uppger oro över sin jobbsituation som huvudorsak.
  • En annan orsak är att djurägarna ser över hushållets totala utgifter och ökande priser.
  • Kattägare är något mer benägna att skära ner på mat och godis, jämfört med hundägare. Var femte kattägare uppger att de planerar att spendera mindre pengar på kattens mat.
  • 18 procent av hundägarna uppger att de kan tänka sig spendera mindre på kurser, men hela 65 procent uppger att de tränar sin hund på något sätt.
  • 52 procent av alla tillfrågade hundägare använder miljövänliga, komposterbara hundbajspåsar. Motsvarande siffra hos kattägare när det kommer till kattsand är 39 procent.

5 saker katt- och hundägare planerar att spendera mindre på

  • Utrustning (koppel, sele mm.) 38 procent (kattägare) 32 procent(hundägare).
  • Leksaker 20 procent (kattägare) 22 procent (hundägare).
  • Godsaker 6 procent (kattägare) 33 procent (hundägare)
  • Mat 21 procent (kattägare) 3 procent (hundägare)
  • Kurser 11 procent (kattägare) 18 procent (hundägare)

Källa: Arken Zoo