Blodgivaren Uno har räddat 16 hundars liv

Blodgivaren Uno har räddat 16 hundars liv

För fjärde året i rad har AniCura utsett årets blodgivarhund. Hundar från olika håll i Sverige var nominerade och vinnare är sjuåriga flatcoated retrievern Uno. Han kommer från Rockneby utanför Kalmar och har lämnat blod hela 18 gånger.

Tävlingen anordnas av AniCura för att uppmärksamma hundägare på hur viktig blodgivning är för svensk djursjukvård. Hundar från AniCuras kliniker i hela landet har nominerats.

– Det känns jätteroligt att vinna och på så sätt kunna uppmärksamma fler om att hundar kan vara blodgivare. Att vara blodgivarhund är lite av en win-win. Samtidigt som Uno ges möjlighet att rädda andra hundar, så får vi också veta att Uno är frisk och mår bra. Han trivs också superbra på kliniken, annars hade vi inte gjort det. Har man en hund som passar tycker jag verkligen att man ska fundera på att anmäla sin hund som blodgivare, det är en viktig insats, säger Åsa Kallenberg, matte till Uno.

Juryn har utgått från ett antal kriterier när de utsåg vinnaren. Unos tillgänglighet och det stora antalet blodgivningar har vägt tungt.

– Även i år har det varit tuff konkurrens och vi har haft många starka kandidater. Unos långa erfarenhet och trogna blodgivning blev ändå avgörande. Tack vare honom har vi lyckats rädda livet på 16 hundar, vilket gör honom till en verklig förebild. Vi hoppas att han inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare, säger Sandra Douglas, Juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Juryns motivering: ”Uno är en av våra absolut gladaste och mest trogna blodgivare. Han ställer upp i alla lägen och är alltid på gott humör när han utför sin livräddande insats. Han har under sex år lämnat blod 18 gånger och räddat 16 liv. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är han en given vinnare.”

Vinnaren har utsetts av juryn:
Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura
Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK)
Bodil Ström Holst, Leg vet, docent, specialist i reproduktion hos hund och katt, Dipl ECAR och universitetslektor i sällskapsdjurens hälsa och sjukdomar, särskilt hund och katt, med rektors samverkansuppdrag.

Källa: AniCura