Awake har knäckt koden för rekrytering

Awake har knäckt koden för rekrytering

Specialist- och akutdjursjukhuset Awake utökar med nya lokaler på Södermalm i Stockholm. Tillskottet på 600 kvm ska användas till utbildning, dagverksamhet samt rehab. Bemanning pågår, och grundaren Rebecca Berg har gott hopp om att hitta kompetens. Hon tycks ha knäckt koden för rekrytering.

Awake är ett personalägt djursjukhus i Stockholm, som grundades 2021 av internmedicinaren Rebecca Berg tillsammans med ett team av veterinärer och sköterskor. Ambitionen var att hålla öppet dygnet runt, året runt, och det målet uppnåddes hösten 2022. Ett år senare, i början av augusti 2023, öppnades dörrarna till nya lokaler som ska användas i enlighet med Awakes bärande idé: Att utbilda veterinärer och sköterskor och ge riktigt sjuka djur specialist- och akutsjukvård. En stor del av vinsten går tillbaka till företaget och satsas på utbildning och utrustning, samt till den ideella organisationen Awake (Animal Welfare And Knowledge Exchange).

Sedan tidigare finns ett internshipprogram, som nu ska utökas. Nya interns tas i två gånger per år och redan i september är det dags för nästa omgång. Här erbjuds både roterande internship för nyexaminerade veterinärer, liksom specialiserade internship i internmedicin och kirurgi.

Anställda på djursjukhuset får efter en tid möjlighet att bli delägare och därmed stort inflytande över sin verksamhet, sin arbetsmiljö och sina arbetsvillkor. Detta är en stor fördel vid rekrytering, i en tid när hela djursjukvårdsbranschen slåss om personal. Därmed verkar det som om Awake har knäckt koden till hur man lockar kompetens, men själv vill Rebecca inte sticka ut hakan allt för långt, även om teamet har blivit dubbelt så stort på ett år.

– Det är många mycket kompetenta veterinärer och djursjukskötare som jobbar här, men fortfarande söker vi folk, säger hon.

Bland annat söker Awake just nu en erfaren fysioterapeut. I de nya lokalerna står tre stora rehabrum än så länge tomma. Man väntar på vattentrask och annan utrustning – och på rätt personal att bemanna med.

En onkolog står också på önskelistan. Cancerpatienterna är många och operationsteamet har utrustning och kompetens för all kirurgisk behandling, även minimalt invasiva metoder. Men ibland behövs uppföljning hos onkolog.

Den som berättar är Michael Brückner (diplomate ECVS), som på Awakes hemsida beskrivs som ledande i Europa inom interventionell kirurgi. Han kommer från Tyskland, har arbetat på många olika håll i världen och jobbar nu fyra dagar i veckan på Awake – och då blir det långa pass. Helger och måndagar tillbringar han i Helsingborg där han bor.

Michael Brückner är inte ensam bland personalen om att pendla till jobbet, och även djurägarna kommer ofta långväga ifrån. Senast kom en hund ända från Umeå för att få specialistvård.

Olivia Bergsten, leg djursjukskötare, visar runt i de nya lokalerna. Här finns – förutom rehabavdelningen – en stor föreläsningssal, labb, patientburar, ett nytt stort vårdtorg som kommer att ta emot dagpatienter, och gott om plats för personalen (bland annat med vilorum) och deras hundar.

– Personalhundarna är jätteviktiga när man rekryterar. Jag har själv tackat nej till flera jobb för att jag inte kunde ha med mig min hund, säger Olivia Bergsten och pekar på Rebeccas egen nya hundvalp Qira som ligger och sover i ett rum.

Varför har Michael Brückner och Olivia Bergsten valt att jobba på Awake? Svaren handlar om konceptet, som inte innebär mindre jobb än i de stora kedjorna, men som gör att vinstpengar går tillbaka till verksamheten, att de anställda får inflytande och att det satsas så mycket på utbildning.

Rebecca Berg utsågs till Årets Veterinär 2021 av VeterinärMagazinet. Då ansåg juryn att ”hon hittat en formel som lockar veterinärer och djursjukskötare att satsa på natt- och helgjobb, som avlastar kliniker i närområdet utan att överta deras patienter för gott. Samtidigt arbetar hon internationellt för sjuka djur genom sin organisation Awake Outreach, som hon startat med likasinnade veterinärer och djursjukskötare.”

Två år senare utsågs Awake även till Årets Arbetsplats på Vetadagarna. Förra året tilldelades Nathalie Holländer Sparrenlöv en gulduggla och titeln Årets ledare, också på Veta-dagarna. På Awake har Nathalie befattningen ”practice manager”, vilket skulle kunna översättas med ”sjukhuschef”.

– Men i och med att vi tillämpar självledarskap, undviker vi chefstitlar på Awake, säger Rebecca Berg.

 

Text och foto Ingrid Kindahl Bilden föreställer leg djursjukskötare Olivia Bergsten och veterinär diplomate Michael Brückner.