London översvämmas av övergivna katter

London översvämmas av övergivna katter

Brist på veterinärer efter Brexit och ett överskott av pandemikatter har gjort att Londons katthem översvämmas av katter. I takt med att det blivit dyrare att leva vill dessutom allt fler göra sig av med sina katter, rapporterar BBC.

Efter Brexit har många EU-veterinärer som arbetade i Storbritannien återvänt till sina hemländer, vilket lett till stor brist på veterinärer. Under pandemin skaffade många londonbor katt, att ha som sällskap medan de tvingades stanna hemma. Nu, när livet återgått till det normala, inser många att husdjur är dyra i drift samtidigt som det blivit allt dyrare att leva med höga energipriser, räntor och rusande inflation.

På katthemmet The Celia Hammond Animal Trust tar man varje vecka emot fler katter än man kan omplacera. Man har också öppnat en speciell ”mödravårdsavdelning”, för honkatter och deras ungar i väntan på omplacering, vilket går trögt eftersom allt färre anser sig ha råd att skaffa katt.

The Celia Hammond Animal Trust har funnits i 28 år, och aldrig haft några svårigheter att anställa veterinärer förrän nu. Något grundaren Celia Hammond skyller på såväl Brexit som covid och höjda levnadsomkostnader.

–Bristen på veterinärer gör att situationen nu är utom kontroll, säger hon till BBC. Det är lätt att säga att folk borde kastrera sina katter, men det går ju inte att få tag på en veterinär som kan göra ingreppet.

Andra katthem i Storbritannien rapporterar liknande problem med att omplacera katter, mycket på grund av höjda kostnader.

Källa: BBC.com. Bilden är en genrebild från Mostphotos. Foto Viktor Koldunov