Försäkringsbolagschefer efterlyser mer pristransparens i djursjukvården

Försäkringsbolagschefer efterlyser mer pristransparens i djursjukvården

Priserna för djursjukvård stiger så snabbt att det finns risk att det blir för dyrt att ha djur. Det skriver företrädare för tre försäkringsbolag i SvD debatt. Det har presenterar tre förslag på lösning.

I debattartikeln skriver Odd-Einar Bruem, chef för Svedea djurförsäkring, Linda Kreutz, vd Sveland Djurförsäkringar och Anita Moliis Larsson, produktansvarig för SUW djur, Dina Försäkringar att priserna för djursjukvård har stigit med 25 procent det senaste året. De hänvisar till färska siffror från SCB. ”Fortsätter utvecklingen i samma takt, kommer många svenskar inte att ha råd att ha djur”, skriver de.

De tre artikelförfattarna anser att prishöjningarna beror på ett systemfel, där merparten av djursjukhusen drivs av riskkapitalister. De har stora vinstmarginaler och ingen pristransparens. ”Utan publika prislistor är det omöjligt för djurägare att jämföra veterinärkliniker och priser: konkurrensen är därmed satt ur spel”, heter det i artikeln.

Det artikelförfattarna föreslår är:

  • Att veterinärbolagen skapar pristransparens och slutar skylla på eventuella komplikationer för att slippa ge sina kunder prisindikationer.
  • Att djurägarna börjar fråga efter pris, och jämför kliniker.
  • Att försäkringsbolagen slutar trumfa varandras maxbelopp.

”Vi måste inse att vi som försäkringsbolag faktiskt möjliggör för veterinärbolag att ta mer och mer betalt genom att höja våra premier”, skriver de.

Källa: SvD