Första flytande orala läkemedlet mot diabetes hos katt

Första flytande orala läkemedlet mot diabetes hos katt

Läkemedelsjätten Boehringer Ingelheim har fått tillstånd från EMA att marknadsföra ett nytt medel mot diabetes hos katt. Medlet, Senvelgo, ges oralt i flytande form. Det framgår av ett pressmeddelande.

Behandlingen ges en gång om dagen på kattens mat eller direkt i munnen. Det förbättrar den glykemiska kontrollen hos katter med diabetes mellitus.

Boehringer Ingelheim betraktar medlet som en ”genombrottsinnovation” som kommer att förenkla livet för både katter och deras ägare. Enligt pressmeddelandet avlivas upp till var tredje katt inom ett år efter diagnosen på grund av komplexa behandlingar.

– Senvelgo kommer att fundamentalt ändra behandlingen av katters diabetes i Europa på ett sätt som förbättrar välbefinnandet hos både katter och deras ägares. Det gör behandlingen enklare och mindre påfrestande för katten och minskar risken för klinisk hypoglykemi, samtidigt som den tar bort behovet av kontinuerlig övervakning av glukosnivåer. På detta sätt kommer Senvelgo att hjälpa de flesta kattägare att effektivt kontrollera sin katts hälsotillstånd och därigenom signifikant förbättra livskvaliteten, säger Stijn Niessen, ordförande för European College of Veterinary Internal Medicine (ECVIM) i pressmeddelandet.

Medlet kommer nu att lanseras i EU. Det är tidigare godkänt i Schweiz, Storbritannien och USA.

Källa: Boehringer Ingelheim