MSD på väg lansera fästingmedel som ges i årlig injektion

MSD på väg lansera fästingmedel som ges i årlig injektion

MSD Animal Health har fått ett positivt omdöme från EMA:s kommitté för veterinärmedicinska produkter (CVMP) för en injicerbar formulering av fästingmedlet Bravecto för hundar. Det framgår av ett pressmeddelande.

CVMP rekommenderar att produkten godkänns för behandling mot loppor (Ctenocephalides felis och Ctenocephalides canis) samt fästingar (Rhipicephalus sanguineus, Ixodes ricinus, Ixodes hexagonus och Dermacentor reticulatus) under 12 månader. Om EU-kommissionen antar rekommendationen, kan denna injicerbara formulering av Bravecto användas av eller under övervakning av en veterinär och administreras till hundar och valpar som är sex månader eller äldre.

”Med det positiva omdömet för denna injicerbara formulering av Bravecto, kommer djurägare att ha ett alternativ för att säkerställa året runt-skydd mot loppor och fästingar utan att behöva administrera flera doser medicin”, säger Rick DeLuca, vice vd för MSD Animal Health.

”Även om människor ofta tänker på loppor och fästingar under sommarmånaderna har studier visat att de kan utgöra ett hot året runt i vissa områden,” sade Holger Lehmann, vice president för läkemedelsforskning & utveckling på MSD Animal Health. Vissa fästingar kan överföra allvarliga infektioner till hundar. Många fästingar kan leva i både varma och kalla temperaturer och är kända för att suga blod från hundar, vilket gör kontinuerligt långvarigt skydd viktigt både för husdjur och människor.

Baserat på CVMP:s rekommendation förväntas EU-kommissionen utfärda ett beslut om marknadsgodkännande i EU under första kvartalet 2024.

Källa: MSD Animal Health