Japanska forskare omprogrammerar hundstamceller från urinprov

Japanska forskare omprogrammerar hundstamceller från urinprov

Forskare vid universitet i Osaka, Japan, har utvecklat en effektiv, icke-invasiv och smärtfri metod för att omprogrammera stamceller från hundar med hjälp av urinprov. Tekniken bedöms vara ett viktigt steg mot regenerativ behandling av sällskapsdjur.

Inducerade pluripotenta stamceller (förkortat iPS eller PS) är en form av vanliga celler som omprogrammeras och återgår till en version som liknar deras ursprungliga form, alltså stamceller. Sådana celler har tidigare använts i studier inom human reproduktiv medicin. Men hundars celler visar lägre omprogrammeringseffektivitet jämfört med människors, vilket begränsar vilka typer av hundceller som kan generera iPSC.

Ett forskarlag under ledning av professor Shingo Hatoya och Masaya Tsukamoto från veterinärhögskolan vid universitetet i Osaka, har identifierat sex omprogrammeringsgener som kan öka produktionen av hund-iPSC:er med ungefär 120 gånger jämfört med konventionella metoder. iPSC:erna har skapats från celler som hämtats från hundarnas urin med hjälp av en icke-invasiv, enkel och smärtfri metod.

Dessutom lyckades forskarna skapa hund-iPSC:er utan att använda fibroblaster, något som tidigare varit omöjligt. Teamet siktar på att sprida sina fynd inom den globala forskarvärlden för att bidra till framsteg inom regenerativ medicin och forskning om genetiska sjukdomar inom veterinärmedicin.

Länk till den vetenskapliga publikationen här

Källa: Science Daily Bilden är en genrebild.