Elanco lanserar den första receptfria fästingtabletten till hund och katt

Elanco lanserar den första receptfria fästingtabletten till hund och katt

Redan sommaren 2023 lanserade läkemedelsbolaget Elanco den första receptfria tabletten mot fästingar, AdTabTM. Tuggtabletten är godkänd i EU av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Till våren 2024 kan den för första gången användas hela säsongen.

AdTab är en smaksatt tuggtablett mot fästingar och loppor till hund och katt. Effekten varar i en månad och tabletten finns inledningsvis i trepack. De finns i två viktintervall till katt och fem till hund. Produkten är godkänd till valpar och kattungar från 8 veckor och respektive 1,3 och 0,5 kg.

Då tillräcklig data saknas för effekt mot fästingar hos de yngsta kattungarna, rekommenderas inte AdTab som fästingbehandling till katter yngre än 5 månader. Biverkningar är mycket sällsynta (färre än 1 av 10 000 behandlade djur) och gastrointestinala symtom är vanligast.

Fästingar och fästingburna sjukdomar hos husdjur och människor är ett ständigt aktuellt ämne, och de börjar vakna till på vårkanten när temperaturen överstiger ca 5°C. Fästingkartor från European Centre for Disease Prevention and Control visar att den vanliga fästingen nu finns spridd i hela landet. I Sverige sprider den vanliga fästingen Anaplasma, Borrelia, TBE (fästingburen hjärninflammation) med flera smittämnen till människor och djur. Parasiterna exponeras för den aktiva substansen i AdTab när de biter och suger blod. Risk för överföring av fästingburma sjukdomar kan därför inte helt uteslutas. Katt- och hundloppor är ett mindre problem här och är begränsade till Sydsverige.

Källa: Elanco