Agrias vd: ”Staten måste reglera djursjukvården”

Agrias vd: ”Staten måste reglera djursjukvården” Agrias vd Agnes Fabricius. Foto: Agria

Staten måste reglera djursjukvården, och det skyndsamt. Anledningen är prisstegringarna. Det skriver Agnes Fabricius, vd på Agria i en debattartikel i SvD.

Det är konkurrensen som måste regleras, och riktpristariffer utvärderas, enligt debattartikeln. Anledningen är att den strukturella förändring som kommit genom de två kedjorna Evidensia och AniCura har begränsat konkurrensen. I kombination med veterinärbristen har det gjort att kostnaderna för djursjukvården har stigit, vilket i sin tur fört mig sig att försäkringspremierna stigit ”lavinartat”, enligt Agnes Fabricius. Agrias skadekostnad per djur har ökat med 45 procent och genomsnittspremien har stigit med 41 procent sedan 2018, skriver hon.

Agnes Fabricius är kritisk mot att ingen myndighet har agerat för att undvika snedvridningen av konkurrensen inom djursjukvården. Ansvaret läggs på försäkringsbolagen, menar hon, och hänvisar till utvecklingen i Storbritannien och Frankrike, där kedjorna fått anpassa sina verksamheter (något som VeterinärMagazinet har rapporterat om). I Tyskland finns en veterinäravgiftsförordning.

Hon hänvisar till att såväl Agria som andra försäkringsbolag har vidtagit åtgärder för att bromsa skadekostnadsutvecklingen. Men nu behövs en statlig reglering av konkurrensen och en utvärdering av riktpristariffer, inte minst för att värna djurskyddet och ett fortsatt brett djurägande.

Källa: SvD