Nytt snabbtest för dräktighet av nötkreatur

Nytt snabbtest för dräktighet av nötkreatur Scandiagnostics släpper snabbtest för dräktighet av nötkreaur. Foto: Adobe Stock

Scandiagnostics släpper snabbtest för dräktighet av nötkreaur, testet ger svar på 20 minuter. Man tar ett blodprov med medföljande utrustning efter inseminering och få svar om kon är dräktig.

– Vi har fått väldigt positiv reaktion på testerna, flera undrar varför det inte funnits tidigare, säger Mats Racklin, Scandiagnositcs.

Företaget har tidigare veterinärer och större gårdar som kunder som använder deras ATP-instrument som mäter om ytor och miljöer är rena och snabbtester är ett nytt segment som man nu går ut med som exklusiv distributör i Sverige.

– Vi har hittills fokuserat på livsmedelshantering och sjukvård men efter ett leverantörsmöte i våras fått upp ögonen för djurhälsan och dräktighetstester. Vi blev positivt överraskade över att det fanns ett behov av kostnadseffektiva snabbtester för dräktighet hos kor. Att man på 20 minuter, efter en enkel testprocedur, kan se om kon är dräktig är lite nytt i branschen.

Avgörande för ekonomin

Testet produceras i Kina där utvecklingen på just snabbtester, inom olika områden, har varit stor efter covidpandemin.

Mats Rackling säger vidare att han är förvånad att det inte finns fler här med tanke på hur viktigt det är att inseminering görs under brunst och att kon kan bli dräktig.

– Ekonomin för bonden kan vara helt avgörande om detta sker eller inte. Då man sparar både foderkostnader för de ickedräktiga korna, kan snabbt inseminera igen och kan minska intervallen mellan kons kalvningar, avslutar Mats Rackling.