”Knivskurna” hästar kan ha skadats naturligt

Rapporter om hästar som knivskurits i genitalregionen är ofta grundlösa. Det skriver Mikael Fälth och två andra veterinärer på DN debatt. Samtidigt kritiserar artikelförfattarna Sveriges Veterinärförbund, som man anser gör oansvariga uttalanden.

Det går inte att knivskära ett sto i genitalregionen utan att själv komma till skada, skriver Mikael Fälth, Håkan Håkansson och Ingemar Isendahl i sin artikel. De påminner om att veterinärer oftast utför kirurgiska ingrepp i genitalregionen efter att ha gett hästen lugnande medel och lokalbedövning. Detta kompletteras dessutom ofta med andra skydd, som tvångsspilta.

De skador som ser ut som knivsår kan uppkomma helt naturligt, menar de tre. Sparkar från andra hästar eller självskadebeteenden uppges vara möjliga förklaringar.

Enligt artikelförfattarna skapar Sveriges Veterinärförbund oro bland hästägarna genom att gå ut med uttalanden om att antalet misstänka knivskärningar har ökat, och att hästägare bör vara extra vaksamma.