Blå Stjärnan Akademins kongress om trauma

För andra året i året i rad ordnade Blå Stjärnan Akademin sin veterinärmedicinska kongress sista helgen i januari. Temat var trauma, och avancerade föreläsningar blandades utbyte av goda råd om behandlingsmetoder. På bilden ses forskningschefen vid Blå Stjärnan Akademin Bert-Jan Reezigt tillsammans med Nancy Shaffran, en av föreläsarna.

Kongressen vände sig till veterinärer (deltagandet var godkänt som kurs inom utbildningsprogrammet för specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar, steg 1) och djursjukskötare. Omkring 170 deltagare kom till Clarion Post Hotel mitt i Göteborg. Tillsammans med arrangörer och sponsorer, bland vilka Dechra var huvudsponsor, uppgick det totala antalet kongressdeltagare till omkring 220 personer.

– En av de viktigaste punkterna var att djursjukskötarna fick ett program med en huvudföredragshållare, Nancy Shaffran, som själv är djursjukvårdare, säger Bert-Jan Reezigt.

Han är forskningschef på Blå Stjärnan Akademin och tillsammans med bland andra nyblivne chefsveterinären vid Blå Stjärnan Gustaf Svensson initiativtagare och organisatör för kongressen.

Föreläsningarna fokuserade på hur man bäst behandlar djur som råkat ut för trauma och ämnet belystes från alla möjliga vinklar. I programmet ingick också flera praktiska övningar.

– Vi ville skapa en kongress som vi själva skulle vilja delta i. Jag tycker vi har lyckats. Det blev mycket ”så här gör jag, hur gör du?” säger Gustaf Svensson.

Utställarna följde temat och var inriktade på sårvård, ortopedi och smärtlindring och deras montrar var flitigt besökta av kongressdeltagarna.

Det stora antalet deltagare bidrog till att galamiddagen, som ägde rum på lördagkvällen, blev en uppsluppen tillställning. En lyxig fiskmiddag ackompanjerades av flera tal samt underhållning av Bert-Jan Reezigt.

Han förvandlade sig till proffsigt glammig moderator under middagen, komplett med solosång (a capella) som en hyllning till Nancy Shaffran, som kommit från USA för att föreläsa.

Om Nancy viskades det bland deltagarna att hon hållit de roligaste föreläsningar de någonsin hört, så det var inte bara Bert Jan Reezigt som var imponerad av henne.

Men även övriga föredragshållare var mycket uppskattade. De var Amy Koenigshof, biträdande professor vid universitetet i Michigan och Strömsholms chefsveterinär Lennart Sjöström, Andreas Lervik, anestesiolog och diplomate vid Norges veterinärhögskola samt ortopedingenjören Christoffer Johansson.

Nästa år vid den här tiden räknar Bert-Jan Reezigt och Gustaf Svensson med att organisera en ny kongress.

Text: Ingrid Kindahl
Foto: Emelie Lager