Hundar och katter allt fetare

Nära hälften av Sveriges befolkning kan benämnas som överviktig, varav 14 procent klassas som feta. Nu visar en ny undersökning bland Sveriges veterinärer att hundar och katter är lika illa ute.

– Resultatet är alarmerande. Fler än 4 av 10 hundar och katter är överviktiga och siffran väntas öka märkbart, säger Annika Lindh, legitimerad veterinär på Royal Canin Sverige.

Det är foderproducenten Royal Canin som genomfört en undersökning på temat ”övervikt bland hundar och katter”. Drygt 100 veterinärer, som tillsammans träffar fler än 4 000 hundar och katter per vecka, fick svara på 10 frågor – och yrkeskåren var samstämmig. 93 procent av veterinärerna i undersökningen menar att övervikt bland hund och katt är ett ökande problem, och uppfattningen är att 42 respektive 47 procent av dem är överviktiga redan idag.

– Detta motsvarar närmare 880 000 katter och hundar. Orsaken är sannolikt främst kärleksfulla ägare som vill väl, men som blundar för konsekvenser som försämrad livskvalitet, förkortat liv och ökad risk för diabetes, bukspottkörtelinflammation samt olika ledsjukdomar, säger Annika Lindh.

Resultatet är att jämföra med siffror från amerikanska APOP (The Association for Pet Obesity Prevention) som nyligen visade att 53 respektive 58 procent av amerikanska hundar och katter var överviktiga, alternativt feta, under 2012.

– USA befann sig på våra nuvarande nivåer för ungefär sex år sedan, vilket ger en fingervisning om vart vi är på väg om inget görs. Därför är det oerhört viktigt att öka allmänhetens förståelse för vad man utsätter en överviktig hund eller katt för. En viktökning på ett kilo för en normalstor katt motsvarar sexton kilo för en människa, säger Annika Lindh.

Källa: Royal Canin